In vizita la Conacul Bellu de la Urlati, cu istoricul G. Filitti
 

Va invitam sa descoperim impreuna elegantul conac al familiei Bellu de la Urlati, in compania doamnei Georgeta Filitti. Istoricul G. Filitti ne va povesti istoria acestei familii boieresti, intimplarile semnficative din viata acestei familii, precum si contextul istoric in care Conacul Bellu a fost construit.

Participantii vor beneficia de o lectie neconventionala de istorie, precum si de vizitarea unui muzeu extrem de interesant si cochet, care gazduieste o colectie de obiecte de arta si mobilier variata si valoroasa. Casa are o gradina mare, care ofera un cadru armonios pentru expeditia noastra culturala, departe de agitatia capitalei.

Vom organiza transportul functie de inscrieri – cursanţii cu maşina ii vor gazdui, daca doresc, pe cei fara mijloc de transport.

Familia Bellu era la origină aromână, din Moscopole în Macedonia, si făcea parte din asa numitii “armatolos” sau “kleftes”, triburi de războinici si banditi din nordul Greciei, care au jucat un rol important în timpul războiului de independentă a acestei tări. La începutul secolului XIX, averea familiei Bellu era una dintre cele mai importante din Muntenia. Mare parte din averea familiei se compunea din mosii.

În Bucuresti, averea familiei Bellu cuprindea terenuri care se întindeau de la Piata Chirigii, până la Soseaua Viilor de astăzi, precum si pe Podul Mogosoaiei sau str. Dionisie Lupu din zilele noastre. Casele Bellu de pe Calea Victoriei, donate de familie statului român, sunt astăzi sediul Academiei Române, căreia un alt Bellu, în 1941, i-a lăsat întreaga lui avere. În 1930, Eliza Bellu, născută Stirbey, a donat, tot Academiei Române, casele si via sa din Urlati.

Din păcate, numele familiei Bellu nu mai este astăzi amintit la Bucuresti decât de cimitirul Serban Vodă, numit de toti bucurestenii “Cimitirul Bellu”, pentru că a fost construit pe un teren oferit de Barbu Bellu, ministru al Cultelor si Justitiei, la mijlocul secolului XIX.

Mai multe informatii despre familie si despre conac gasiti aici:

http://arhitectura-romaneasca.blogspot.com/2009/06/conacul-bellu-un-exemplu-de-conservare.html

PARTICIPARE PE BAZA DE INSCRIERE LA contact@victoriei.ro

Transportul in afara orasului se va realiza cu sprijinul celor care au masina si ii vor transporta si pe cei fara mijloc de transport – organizarea pe masini va fi facuta de fundatie.

Intalnirea initiala va avea loc la ora 09.30 a.m., la Statuia Aviatorilor. De acolo vom porni spre Conacul Bellu. Va rugam, nu intarziati.

Va rugam sa va luati apa si gustari, avind in vedere ca expeditia culturala dureaza min 6h.

Aici vedeti poze facute de noi la ConacNewsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!