Samanismul

Samanismul este un fenomen religios care înglobează traditii din zone geografice diferite (africane, turanice, siberiene, nord- sau sud-americane etc). Ca fenomen religios este unul dintre cele mai primitive (încă existente) iar traditiile sale specifice sunt în continuare studiate de antropologi, etnologi, istorici ai religiilor.

Samanul este depozitarul unei memorii ancestrale care constă din medieri, vindecări, legende, stiinte ale predictiei sau acte psihopompe. Vom vorbi despre mutatia suferită de saman în timpul initierii sale, despre tipuri de initieri, tipologii de samani, despre ce este un extaz samanic si despre ce înseamnă o transă samanică si ce se petrece în ea.

La sfârsitul atelierului intensiv de 4 ore (cu pauza dupa primele 2h), fiecare participant va primi pe mail un material de curs care va contine un documentar despre samanism, muzică samanică si imagini. De asemenea, participantii vor primi o bibliografie care cuprinde carti mai importante despre subiect.