Rituri si ceremonii pentru Noul An
 

Va invitam, in apropierea sarbatorilor de sfarsit de an, la o conferinta-dialog intre doi dintre cei mai carismatici lectori ai fundatiei: etnologul Laura Jiga-Iliescu si Mario Barangea, absolvent al Facultatii de Filozofie.

Cum este pregatita trecerea de la un an la altul – incheierea unui ciclu si intrezarirea unui nou inceput – in societatea traditionala romaneasca? Ce impact a avut acest eveniment in mintile si sufletele oamenilor simpli, de odinioara si cum au aparut toate aceste ritualuri si ceremonii care ne incanta astazi si ne fac sa intram in atmosfera sarbatoreasca? Laura Jiga Iliescu ne va povesti, cu farmec si umor, despre toate aceste “secrete” ale unei lumi ce ne-a devenit, in ultima vreme, inaccesibila.

In alte tari si culturi, mai indepartate, ne va purta Mario Barangea:

Riturile de trecere in Noul An reprezinta o parte insemnata din folclorul si traditiile oricarui popor. Pentru a intelege sensul ceremoniilor pe care le traim in arealul nostru cultural sunt necesare unele contextualizari indo-europene.

Poporul roman face parte din aceasta familie larga a popoarelor indo-europene – limba si traditiile noastre nu pot fi percepute corect si in intregime fara cunoasterea radacinilor lor culturale si de civilizatie. Fie ca vorbim despre populatiile germanice, slave sau mediteraneene, ritualurile Noului An au un scenariu comun. Care este acesta si ce reprezinta, urmeaza sa aflam impreuna.”

Conferinta va avea loc la Grand Hotel Continental. Cladirea, clasata ca monument istoric, candva centrul high-life-ului bucurestean, va putea fi vizitata cu aceasta ocazie, prin amabilitatea gazdelor.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!