Istoria românilor prin familii: 4. Familia Sutu
 

Familia Sutu, originiara din Epir si activa la Constantinopol, se stabileste printr-o ramura a ei in tarile romane in sec al XVII-lea. Mai multi membri ajung, pe rind, pe tronul principatelor. Alexandru in Tara Romaneasca si Mihai in Moldova, incheie sirul domniilor fanariote (in 1821). Unul a murit otravit, celalalt s-a alaturat Eteriei.

Fiul lui Alexandru Sutu, Nicolae, economist de seama, a condus politica externa a Moldovei in vremea lui M. Sturdza si a lui Gr Ghica. Memoriile sale ramin o fresca expresiva a societatii romanesti intre 1821 si 1870.

Alexandru, medic legist si academician, l-a ingrijit pe Mihai Eminescu in ospiciul de la Marcuta. Alt academician, Mihai, e socotit parintele numismaticii romanesti.

Iasii au avut un cronicar deosebit in persoana lui Rudolf Sutu. Printre cei care l-au ajutat pe principele Carol sa revina in tara in 1930 si sa se proclame rege a fost si Dimitrie, casatorit cu una din frumoasele timpului, Elena, nascuta Chrisoveloni, care mai tirziu devine sotia diplomatului francez Paul Morand.

La Bucuresti amintirea familie se pastreaza prin Muzeul orasului, ctitorit in sec XIX, unde odinioara s-au dat somptuoase petreceri.

Istoria celor citeva sute de membri ai acestei familii cosmopolite se regaseste in Cartea de aur, publicata la Paris de d. Negrescu-Sutu.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!