caleavictoriei

Calatorie de sambata pe o strada aristocratica/ Povestitor: Anita Sterea, istoric.

In aceasta expeditie culturala veti descoperi frumusetea caselor si monumentelor de pe Calea Victoriei si veti afla povestea oamenilor care le-au construit si momentele memorabile petrecute pe aceasta cale regala.

Calea Victoriei este una din cele mai vechi artere ale Bucureştiului. Înainte de domnia lui Constantin Brâncoveanu, strada nu făcea parte din Bucureşti, numele ei fiind Drumul Braşovului şi era formată doar din segmentul dintre Cercul Militar şi Piaţa Victoriei. Porţiunea cuprinsă între Piaţa Naţiunilor Unite (fostă Piaţa Senatului) şi bulevardul Regina Elisabeta era cunoscută în acea vreme sub numele de Uliţa Mare spre Sărindar pentru că ducea către biserica Sărindar (astăzi, Cercul Militar Naţional).

Drumul, rezultat din unirea dintre Drumul Braşovului si Uliţa Mare spre Sărindar, a fost deschis în anul 1692, de către domnitorul Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu, sub numele de Podul Mogoşoaiei. Uliţa nou formată era pavată cu trunchiuri de copaci. Străzilor astfel pavate li se spunea poduri, motiv pentru care şi noua cale primeşte denumirea de „Pod”, Podul Mogoşoaiei. Noua stradă a fost construită pentru a asigura o cale de legătură între moşia voievodului – Mogoşoaia şi palatul domnesc, amplasat în apropierea Curţii Vechi. Artera devine drumul principal al capitalei, de-a lungul ei construindu-se case boiereşti, biserici, hanuri, hoteluri, prăvălii, magazine de lux, cafenele şi instituţii de stat. In plimbarea noastra, vom face o scurta vizita la una dintre cele mai spectaculoase si bine pastrate cladiri din oras, Grand Hotel Continental, unde vom avea ocazia sa aflam cateva povesti mai putin cunoscute din istoria orasului.

Casele si palatele pe linga care vom trece si despre care vom povesti sint Casa Cesianu, Palatul Cantacuzino, Casa Disescu, Casa Vernescu, Palatul Ghika-Gradisteanu, Academia Română, Casa Monteoru-Catargi, Palatul Romanit, Palatul Stirbei, Grand Hotel Continental, Athenee Palace, Muzeul Theodor Aman, Ateneul Roman, Palatul Regal, Biblioteca Centrala Universitara, Biserica Creţulescu,  Palatul Telefoanelor, Teatrul Odeon, Casa Capsa, Cercul Militar National, Biserica  Sarindar, Hotel Bulevard, Pasajul Macca-Villacrosse, CEC, Palatul Postelor, Biserica Stavropoleos (vizita interior) si Carul cu Bere.

Va propunem sa cunoastem mai bine locurile frumoase din Bucuresti si istoria lor pentru a putea intelege ce este valoros in oras si merita sa fie protejat de invazia blocurilor de sticla si de ignoranta.

Inscrie-te la acest atelier »