Ziua Reginei Maria la Biserica Anglicană: recital de muzică clasică, pagini din jurnal şi scrisori

„Nimeni nu e judecat pe drept cât trăieşte: abia după moarte este pomenit sau dat uitării. Poate de mine vă veţi aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt: mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare.” – Regina Maria

Biserica Anglicană şi Fundaţia Calea Victoriei au onoarea să vă invite duminică, 29 octombrie, de la ora 18.00, la celebrarea Zilei Reginei Maria, probabil cea mai iubită personalitate feminină din istoria României. Vă aşteptăm la un spectacol-lectură susţinut de actriţa Ioana Calotă Philippide şi Alexandru Philippide, împletit cu momente de muzică oferite de pianistul Ethan Schmeisser şi tinerii solişti vocali Sandra Bărănescu, soprană, Virineia Pîrnău, soprană, şi Cătălin Moţei, bariton.

La 148 de ani de la naşterea Reginei Maria (29 octombrie 1875), vă invităm să celebrăm moştenirea culturală şi spirituală pe care ne-a lăsat-o, în locul construit cu implicarea ei esenţială şi acolo unde se ruga deseori, la Biserica Anglicană din Bucureşti – The Church of Resurrection. Împreună ne vom aminti de faptele ei care au făcut istorie în epocă, de implicarea ei esenţială în politica internă şi externă care a adus României numeroase beneficii, regina noastră care continuă să inspire prin putere, nobleţe şi patriotism oamenii din întreaga lume.

Publicul este invitat să poarte ţinute de seară, doamnele pot purta ia tradiţională, pentru a onora cum se cuvine memoria Reginei Maria, cea care şi-a iubit atât de mult ţara de adopţie şi căreia i-a dedicat atâtea rânduri memorabile în jurnalul său. Vom asculta fragmente din scrisorile primite sau scrise de Regina Maria, precum şi pagini din jurnalul său, frescă expresivă a epocii şi oglindă a momentelor trăite de această Doamnă mereu în sufletele noastre. În deschidere, istoricul Simona Preda va spune câteva cuvinte despre personalitatea Reginei şi textele selectate pentru spectacol.

„Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd… ” – Regina Maria

Evenimentul este realizat cu sprijinul SLOOP care va oferi participanţilor sucuri naturale.