Cum să comunici eficient cu adolescentul tău
 

Lasă-mă-n pace, am nevoie de tine! – Workshop pentru părinţi de adolescenţi.

Adolescentul nu e un fenomen incontrolabil şi înfricoşător al naturii, ci un fost-copil şi încă-nu-adult derutat şi îngrijorat de schimbările pe care le vede în oglindă, pe care le simte în corp şi în lumea lui aşa cum o ştia, căutând adesea haotic şi cu o energie năucitoare un loc şi un rol ale lui în casă, în lume şi în inimile părinţilor.

Care sunt activităţile pe care le încă le puteţi face împreună, ca familie?

Ca părinte de adolescent, trăieşti cu presiuni, responsabilităţi şi temeri adesea copleşitoare. Pe tine cine te ajută, pe tine cine te ascultă? Cât timp, câtă atenţie şi câtă importanţă acorzi hrănirii propriilor nevoi emoţionale?

Te frustrează sau te îngrijorează tendinţa fiului tău/fiicei tale adolescent(e) de a vorbi din ce în ce mai rar şi mai puţin deschis cu tine? Cât de uşor sau cât de dificil îţi este ţie însăţi/însuţi să vorbeşti deschis, în familie, despre emoţiile tale?

Să fim părinţi e un privilegiu, o bucurie, un proces complex şi fascinant prin care, crescând oameni, avem şansa să ne transformăm şi să creştem, în fiecare clipă, la rândul nostru. Recuperează conexiunea cu fiul tău/fiica ta adolescent(ă) păşind pe urmele sale, în lumea sa, explorându-i fără prejudecăţi, cu mintea şi inima deschise, convingerile, interesele, părerile, cărţile, jocurile, filmele, muzica.

Dacă

  • vrei să fii cel mai bun părinte care poţi fi,
  • vrei să-ţi înţelegi mai bine propriile comportamente şi pe cele ale fiului tău/fiicei tale,
  • dezaprobi şi nu vrei să adopţi metodele cu care ai fost crescut tu însăţi/însuţi, dar nici nu ştii cu ce alte metode eficiente să le înlocuieşti,
  • îţi doreşti mai multă bucurie, libertate, deschidere, autenticitate, mai mult timp, mai multă satisfacţie în relaţia cu fiul/fiica ta,
  • simţi că ai nevoie de un mod de comunicare mai limpede, mai eficient şi satisfăcător în relaţia cu fiul/fiica ta,
  • schimbările din familia şi din viaţa ta te sperie, deşi înţelegi necesitatea acestora,
  • ai uneori, în relaţionarea cu fiul/fiica ta, reacţii pe care nu le înţelegi pe deplin şi care nu te mulţumesc,
  • simţi că poţi să oferi şi să primeşti, în relaţia cu fiul/fiica ta, mult mai mult decât ai reuşit până acum,

te aştept la acest workshop, să explorăm aceste direcţii împreună.

Uite ce vom face la cele 5 întâlniri:

1. „Lasă-mă-n pace, am nevoie de tine!” A crescut. Respectă-i nevoia de detaşare şi fii mereu acolo pentru ea/el. Ce e bine să faci în continuare? Ce ar fi bine să nu mai faci? Lasă-i timp şi spaţiu să se „plictisească” şi observă ce se întâmplă.

2. Mai puţin e mai mult. Acţionezi într-adevăr având drept principal obiectiv „binele copilului”? Da, rolul tău e de a-l/a o ajuta… să se descurce singur(ă).

3. „Nu mă mai ascultă deloc!” Dar tu? Cât şi cum îl(o) asculţi? Cât şi cum îl(o) laşi să se apropie, să te schimbe, să te înveţe?

4. „Nu mă mai înţeleg cu el/ea deloc! Este atât, dar atât de încăpăţânat(ă)!” Vrei să ai un fiu/o fiică „încăpăţânat(ă)”, care să-şi rostească adevărurile în mod curajos, care să se împotrivească celor care încearcă să îl/o descurajeze sau să îl/o oprească din a-şi atinge obiectivele. Nu vrei să ţi se împotrivească ţie, dar vrei să aibă capacitatea de a se împotrivi.

5. Cum să-ţi păstrezi cumpătul când fiul/ fiica tău/ ta trece prin momente dificile sau când sunteţi în conflict.

foto: pexels.com


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!