Vlad Manciu

Născut în septembrie 1991 în Bucureşti, absolvent al Facultăţii de Cibernetică şi al Masterului de Studii religioase – Texte şi Tradiţii. Interesat de contactul istoric dintre scientism şi gândirea religioasă, şi-a concentrat studiile în domeniul istoriei religiilor şi al mitologiei, fiind dedicat problemelor ridicate de studiul comparativ religios şi urmăririi sincretismului religios din perspectiva sistemelor complexe.

A absolvit Masterul de Studii religioase cu o teză pe subiectul Maniheismului din perioada abassidă. Ca parte a formării academice, s-a familiarizat cu mongola veche şi mediopersana – două limbi capabile să deschidă vasta bogăţie istorică a Asiei centrale şi a Orientului mijlociu. A absolvit recent cursurile de vară ale Universităţii Leiden în spaţiul dialectelor medio-iraniene.

Membru-student al Asociaţiei Internaţionale de Studii Maniheene (IAMS), cercetează evoluţia şi procesele de rescriere a sinelui religios pe Drumurile Mătăsii şi graniţele deseori fine dintre comunităţi budiste, maniheene, creştine şi şamanice. Un obiectiv principal al său este acela de a face accesibilă istoria unor tradiţii religioase foarte distincte de perspectiva contemporană, analizând modul în care înţelegem identitatea, practicile şi gândirea religioasă.

Limbi străine: Engleză, Rusă

Limbi de studiu textual:  Mediopersană, Sogdiană, Mongolă veche

Studii:

Universitatea Leiden,  Şcoală de vară (2023) – cursuri aplicate de mediopersană şi sogdiană

Facultatea de Limbi şi Literaturi străine, Master Studii Religioase – Texte şi Tradiţii (Universitatea Bucureşti, 2021-2023) – absolvit cu o teză pe subiectul profetologiei maniheene în contextul revoluţiei abasside (sec VIII d. Hr.)

Institutul filologic A.S. Puşkin, Moscova (2012-2013) – bursă de studii in domeniul filologic; accent pe poezia epocii de argint, utopism, antroposofie

Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică (ASE Bucureşti, 2010-2013) – absolvit cu o lucrare de Teoria Haosului aplicată în macroeconomie (analiză fractală Feigenbaum-Lyapunov)

Colegiul Naţional Sfântul Sava, Bucureşti (2006-2010)

Activităţi recente:

“Introducere în teologia rusă de avantgardă: Sofiologie, existenţialism şi ecumenism” (Simpozion SopHisTheo, Mediaş, septembrie 2022)

“Între Magie şi Statistică: Transumanismul ca “ruşine prometeică” ” (Human Nature, Culture, Technology Conference, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, mai 2022)