Rafael – Frumuseţea privirii

Vă invităm la o incursiune fascinantă în universul unuia dintre cei mai mari pictori din toate timpurile, în compania lui Marius Constantinescu, prezentator şi realizator radio-TV.

Marius Constantinescu a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, deţine un Master în Publicitate, obţinut la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, şi altul în Istoria Artei (Universitatea Naţională de Arte Bucureşti).

În aprilie 2020, lumea întreagă îi face o reverenţă celui mai discutat, celui mai controversat, celui mai fermecător, dar şi celui mai neînţeles pictor al Renaşterii înalte. 6 aprilie 1483 – 6 aprilie 1520. Cinci sute de ani de când Raffaello Sanzio, Rafael, este legendă. Una dintre cele mai frumoase. Lumea caută azi personaje cu umbre, cu probleme, cu minusuri, cu failibilităţi, oameni cu care să se poată identifica. Rafael a fost din alt aluat. Posteritatea i-a spus „divin”, un calificativ prea uşor pus şi, mai târziu, luat în derâdere.

Apariţia lui, însă, a fost la fel de deconcertantă la începutul secolului al XVI-lea cum ar fi şi astăzi. El a răsărit ca un astru, ca un soare, iar oamenii, când sunt orbiţi de atâta strălucire, caută pete în soare.

Istoriografia recentă şi publicul larg îl recuperează acum în toată profunzimea intelectuală a operei lui. Una de o spontaneitate, de o graţie, dar şi de o cultură fără egal. Una care redefineşte frumuseţea, îi rescrie tot alfabetul.

O vom lua şi noi pe urmele autorului Madonei Sixtine, al stanzelor Vaticane, al portretului lui Baldassar Castiglione şi al celebrissimei Fornarina.

Cu o zi înainte de începerea evenimentului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi  un link, cu ajutorul căruia să acceseze evenimentul şi instrucţiunile de conectare la Zoom. Evenimentul are loc online, live.

Imagini preluate de pe wikipedia.