Prin muzeele lumii – Luvru

La început de an, vă invităm la o călătorie imaginară în câteva dintre cele mai cunoscute şi vizitate muzee din lume. Pline de istorii şi  de opere de artă faimoase, Luvru, Prado, Metropolitan Museum – New York, National Gallery – Londra şi muzeul d’Orsay ne permit o incursiune inedită în arta şi istoria lumii. Din Antichitate până la impresionişti, trecând prin Renaştere şi Baroc, vom descoperi împreună opere emblematice, cele pe care nu trebuie să le ratăm când vizităm muzeul respectiv sau pe care le revedem de fiecare dată cu o curiozitate şi uimire nesfârşite.

Prima noastră oprire va fi la Paris, pentru a afla istoria Luvrului, de la fortăreaţa regală la muzeul din timpul Revoluţiei franceze. În 1791, un decret revoluţionar a transformat Luvru într-un edificiu dedicat artelor, colecţiile regale şi ecleziastice au fost depozitate aici pentru a fi ferite de vandalismul revoluţionarilor. Conform principiilor iluministe, muzeul devine un spaţiu neutru, fără conotaţii sacre, regale sau feudale, scopul lui fiind educativ, dar şi de conservare.

Campaniile napoleoniene, mai ales cele din Egipt şi Italia, au îmbogăţit simţitor colecţia Luvrului care a devenit, în 1804, Muzeul Napoleon.

Dacă vă întrebaţi, care a fost opera de artă cea mai spectaculoasă adusă de armatele franceze din Italia, atunci vă invit să admiraţi Nunta din Cana. Pictată de Veronese pentru refectoriul mănăstrii benedictine, din insula San Giorgio Maggiore, ea simboliza luxul şi importanţa politico-comercială a Serenissimei. Pânza uriaşă (6,77×9,94m) a fost rulată şi transportată, cu precauţie, de către armatele napoleoniene. O pradă de război splendită însoţită de alte minuni din lumea italiană.

În cadrul atelierului vom admira opere celebre precum  Venus din Milo, Scribul egiptean, nu vom uita nici de surâsul enigmatic al Giocondei, care uimeşte vizitatorii.  Vom afla cum au ajuns creaţiile Renaşterii italiene în colecţiile regale, cum Hermafroditul adormit a părăsit colecţiile Borghese pentru a ajunge pe malurile Senei. La final, ne vom delecta cu creaţiile lui Delacroix şi Ingres.  Discuţiile noastre se vor articula în jurul a două aspecte: istoria colecţiilor şi analiza câtorva opere. La final, vom afla şi povestea celebrei piramide proiectată de arhitectul Ieoh Ming Pei. Nu vom uita nici de câteva creaţii contemporane precum sculpturile lui Anselm Kiefer sau vitraliile lui François Morellet.

Participanţii se vor familiariza nu doar cu istoria unuia dintre cele mai mari muzee din lume, un monstru sacru care atrage zeci de vizitatori zilnic, care ne uimeşte, deruteză, epuizează când îl vizităm prima dată, dar şi cu modul în care conceptele de muzeu şi de colecţie s-au articulat în spaţiul francez. În egală măsură, vor avea câteva repere istorice şi estetice atunci când vor vizita sau revizita muzeul.

Evenimentul are loc online, live, pe zoom.us. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us.