Prin aburi verzui de absint. O panoramă subiectivă a Romantismului european

Cu o zi înainte de începerea evenimentului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi  un link, cu ajutorul căruia să acceseze evenimentul şi instrucţiunile de conectare la Zoom.

Vă invităm la un nou eveniment online cu Marius Constantinescu, prezentator şi realizator radio-TV. Marius Constantinescu a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, deţine un Master în Publicitate, obţinut la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, şi altul în Istoria Artei (Universitatea Naţională de Arte Bucureşti).

Trăiri exacerbate, paroxism al emoţiei, melancolii saturniene. Romantismul exaltă cuvintele mari, pe măsura ambiţiilor sale.

În literatură, muzică şi arte nu mai e loc de pondere, de armonie şi măsură. Serenităţii neoclasice i se opune cerul brăzdat de fulgere şi contraste violente al uneia dintre cele mai creative epoci din istoria umanităţii. Byron, Shelley, Lermontov, Berlioz, Ceaikovski, Liszt, Delacroix, Gericault, Blake şi Kaspar David Friedrich sunt câţiva dintre cei care definesc Romantismul.

Solitudinea, idealizarea morţii, suferinţa erotizată, gustul pentru Orient, pentru spaţiul exotic, halucinaţia, viziunea, coşmarul, criza religioasă, Natura omnicuceritoare, toate sunt fire într-o urzeală provocator de privit în ansamblu şi de descifrat secvenţial.

Zâna verde care aprinde scânteia fanteziei debordante este absintul, filtru magic şi blestemat care deschide lumi, minţi şi limbi şi care picură inspiraţie pe un teren fertil. Vă propun o panoramă în care artele se potenţează reciproc, o întâlnire în care vom privi, asculta şi vorbi în egală măsură.

sursa – https://en.wikipedia.org/wiki/Two_Men_Contemplating_the_Moon