Deunăzi, domnul care stătea lângă mine în autobuz, prea atent la convorbirea mea telefonică cu o colegă de serviciu, m-a întrebat oarecum dispreţuitor: „Haideţi, doamnă, mai există obiceiuri de iarnă? Totul e numai spectacol”.

Un pic, un pic avea dreptate, şi mi-am adus aminte de toate acele colinde cu clinchete de clopoţei care se aud prin magazine. Totuşi, răspunsul meu a fost „Da”. Însă din ce în ce mai puţin.

Ceata de colindători cu glasuri puternice şi masculine, piţărăii care aţâţă focul cu nuieluşe de alun, colinde cu vînarea leului sau cu fata care stă şi coase într-un leagăn de mătase între coarnele cerbului, masca turcăi, scalda lui Crăciun, bradul care nu are mai mult de vreo sută de ani în tradiţiile noastre, ospitalitatea rituală, ziua sfântului Vasile şi Boboteaza…

Ca să nu ne mai prindă sărbătorile de iarnă nepregătiţi, şi anul acesta,  vă propunem această întâlnire, puţin înainte de Ajunul Crăciunului.

Laura Jiga Iliescu este cercetator principal gradul II in cadrul Institutului de Etnografie si Folclor “Constantin Brailoiu”, Academia Romana. Coordonator al programului Arhivei de Folclor “Crearea, sistematizarea si valorificarea documentelor din Arhiva de Folclor”. Detine o rubrica permanenta Traditii in Igloo, revista de arhitectura si cultura.  A urmat cursuri de studii aprofundate specializarea etnologie si folclor si studii doctorale, domeniul filologie, specializarea folclor, la Universitatea Craiova.

foto: Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!