Povestea unei regine. Maria Antoaneta şi epoca sa

O cunoaştem din filme şi romane, îi ştim legenda strălucitoare şi tragică, ne mirăm sau amuzăm de gusturile şi vorbele ei, simţim fascinaţia mitului atunci când o admirăm în tablouri, dar oare i-am înţeles epoca şi viaţa?

Din spatele unui portret mitizat, Maria Antoaneta pare mai mult un personaj tragic şi mai puţin o regină într-o Europă aflată în plină schimbare. În fastul curţii de la Versailles, în intimitatea, voit bucolică, din cătunul reginei şi în pamfletele epocii zărim doar un fragment dintr-un portret mult mai nuanţat. Corespondenţa, memoriile timpului şi câteva tablouri, prea puţin cunoscute, completează o imagine plină de detalii inedite. Dincolo de tînăra răsfăţată şi nepăsătoare, putem zări o mama afectuoasă, o regină enervată de etichetă şi, nu în ultimul rând, un personaj politic.

Viaţa acestei regine, ce a stat sub semnul strălucirii, frivolităţii, intrigilor şi tragediei ne oferă posibilitatea înţelegerii unei epoci definitorii pentru istoria europeană. Maria Antoaneta şi-a lăsat, deopotrivă, amprenta asupra marii şi micii istorii, a schimbat gusturile şi moda epocii, dar a avut şi un rol însemnat în Revoluţia franceză

Vă invit, aşadar, să descoperim împreună povestea ultimei regine a Franţei, să  îi înţelegem destinul şi mitul prin intermediul tablourilor, documentelor epocii, dar şi a muzicii. Pe parcursul atelierului vom viziona şi comenta fragmente din filmul documentar Marie Antoinette. La véritable histoire.

Tabloul din imaginea de mai sus a provocat scandal in epoca, avind in vedere ca rochia de muselina amintea de desuurile din epoca, mai mult decit de tinuta de zi a unei doamne decente.

Conferinta va avea loc la Grand Hotel Continental, o cladire clasata ca monument istoric, candva centrul high-life-ului bucurestean.