Perseide 2013 – Stele cazatoare si observatii astronomice
 

Intre 11 si 12 august, Pamantul se va afla in coada rarefiata a cometei Swift-Tuttle. Cerul va fi brazdat de dare luminoase, stele cazatoare, mici particule de praf apartinand cometei, in special dupa miezul noptii.

Va invitam in noaptea de 11 spre 12 august (duminica spre luni) sa observam stelele cazatoare, dintr-un loc situat in afara orasului, departe de luminile care albesc cerul. In meniu avem stele cazatoare, observabile cu ochiul liber si obiecte astronomice indepartate, vizibile prin telescopul manuit de Adrian Sonka.

Printre obiectele astronomice observate vor fi planetele Venus si Saturn (pana in ora 23). Participantii vor face cunostinta cu diversele corpuri ceresti din Galaxia noastra, ca stelele, stelele duble, roiurile stelare (globulare si deschise), nebuloasele si galaxiile, observabile prin telescop.

Meteorii se pot observa numai cu ochiul liber.

Observaţiile se vor face de pe câmp, printr-un telescop şi cu ochiul liber şi vor fi însoţite de explicaţii. Îmbrăcămintea groasă este obligatorie (pantaloni lungi, maneca lunga, pantofi sport), izopren sau patura pe care sa va puteti aseza, lanternă cu lumină cât mai slabă (sau roşie). Este necesar sa aveti substante impotriva tintarilor.

Daca ai telescop adu-l ca sa ne uitam prin el:)

Transportul in afara orasului se va realiza cu sprijinul celor care au masina si care vor avea amabilitatea de a-i transporta si pe cei fara mijloc de transport – organizarea pe masini va fi facuta de fundatie.

Întâlnirea in parcarea noii Biblioteci Nationale are loc la ora 20:00.

Programul de observaţii începe la 22:00 şi se termina oficial la ora 2. Va rugam, nu intarziati!

PARTICIPARE PE BAZA DE INSCRIERE LA [email protected]


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!