„Palate deschise pe Calea Victoriei” , un proiect dedicat comunităţii realizat de Fundaţia Calea Victoriei, la Palatul Marmorsch Blank
 

Fundaţia Calea Victoriei a lansat proiectul „Palate deschise pe Calea Victoriei” în anul în care se împlinesc 145 de ani de când Podul Mogoşoaiei a primit numele Calea Victoriei.

Doamna academician Georgeta Filitti, unul dintre cei mai îndrăgiţi lectori de la Fundaţia Calea Victoriei, este ghidul nostru în descifrarea poveştilor clădirilor şi împrejurimilor unor palate monumentale, a întâmplărilor petrecute acolo, precum şi a vieţii personalităţilor care au trăit momente importante în aceste spaţii istorice situate pe Calea Victoriei sau pe arterele din apropiere.

Următorul eveniment din seria „Palate deschise pe Calea Victoriei” va avea loc în 22 aprilie, de la ora 11:00, la Palatul Marmorsch Blank.

Doamna academician Georgeta Filitti ne va povesti despre atmosfera epocii, despre zona Lipscani, considerată un adevărat „city bancar” în secolul al XIX-lea şi prima parte a secolului al XX-lea, despre oamenii care au construit locul, iar mai apoi vom admira frescele realizate de celebra pictoriţă Cecilia Cuţescu – Storck. La final, vom intra în spectaculoasa Sală a Tezaurului, unde în prezent este un bar cochet. Bineînţeles, vom schimba impresii la un pahar de vin şi o gustare.

În 2023, Fundaţia Calea Victoriei celebrează acest loc simbolic al capitalei, Calea Victoriei, o adevărată sursă de inspiraţie pentru întreaga noastră activitate, artera pe care regăsim palate cu o arhitectură impresionantă. Astfel, oferim comunităţii prilejul să cunoască istoria oraşului, clădirile de patrimoniu, personalităţile care le-au construit sau au locuit în ele şi care, ulterior, le-au lăsat moştenire generaţiilor viitoare, nouă.

Fundaţia Calea Victoriei onorează această legătură importantă dintre trecut, prezent şi viitor împreună cu partenerii care ni s-au alăturat în acest proiect cultural dedicat comunităţii, iar tema fiecărei întâlniri cu publicul nostru este gândită în funcţie de spaţiu, de povestea şi de personalităţile locului.

Primul eveniment din cadrul proiectului „Palate deschise pe Calea Victoriei” a avut loc în 25 martie în elegantul Palat Cesianu-Racoviţă, locul unde astăzi se află Galeriile Artmark. Istoricul Georgeta Filitti a spus publicului prezent la eveniment povestea familiei care a construit această frumoasă clădire din inima oraşului, a chiriaşilor care au locuit în această superbă reşedinţă din La Belle Epoque. Cu acest prilej am aflat cum erau balurile de odinioară, cum era viaţa personalităţilor culturale din perioada respectivă şi care erau regulile de etichetă în societate.

Parteneri: PSC Group, JTI România, Jidvei, Sempre Sano Catering.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, IQads, Cărtureşti, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Zile şi Nopţi, Aici a Stat, Bookhub, Metropola TV, Munteanu, TPU, bucurestiivechisinoi.ro, romaniapozitiva.ro


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!