Mitologie românească – Atelier online
 

Atelierul are loc online. Biletele se găsesc pe Eventim.ro. Click aici.

Vă invităm la un nou curs despre surprinzătorul folclor românesc, susţinut de prof. dr. Antoaneta Olteanu, autoarea mai multor volume de etnologie: Metamorfozele sacrului, Şcoala de Solomonie. Divinaţie şi vrăjitorie în context comparat, Calendarele poporului român, Reprezentări ale spaţiului în credinţele româneşti, Dicţionar de mitologie ş.a.

Atelierul oferă noţiuni introductive, dar şi interpretări de specialitate pentru câteva dintre noţiunile de bază ale mitologiei române.

Sunt la mare căutare curentele neopăgâne care se reîntorc, peste timp, la ceea ce consideră că sunt origini. Ar fi bine să ne cunoaştem nu numai trecutul, ci şi prezentul, acel sistem de reprezentări mitologice, păstrat uneori mai bine sau mai puţin bine, care prezintă, pe de o parte, un sistem de gândire general uman, ancorat într-un spaţiu cultural mai amplu, dar şi elemente specifice, originale, generate de realităţile de la noi.

Ce conţine sistemul de credinţe, cum este structurat acest tip de gândire, care sunt principalele momente prezentate de mitologie, care sunt personajele ei şi mai ales în ce măsură s-au păstrat, putem afla împreună.

Temele celor cinci întâlniri ale atelierului de mitologie românească sunt:

1. Noţiuni introductive: ce sunt miturile? Există mai multe mitologii? Demoni, duhuri, spirite, o clasificare.

2. Cosmogonia. Timpul şi spaţiul sacru.

3. Duhuri ale aerului şi apei.

4. Duhuri ale casei.

5. Divinităţi ale destinului

 Imagine: Udarea Paparudei, foto Antoni Moisei

Înscrie-te la acest atelier »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!