Mari oratori ai istoriei. De la Cicero la Abraham Lincoln şi Winston Churchill
 

Harul oratoric e una dintre cele mai importante calităţi ale marilor conducători din istorie. Din antichitate până în contemporaneitate, marii oratori au ştiut să-şi convingă supuşii sau cetăţenii să meargă la război, să încheie pace sau să reziste în unele dintre cele mai dificile momente.

O istorie a omenirii prin prisma marilor discursuri este, în primul rând, o dovadă incontestabilă a importanţei cuvintelor. 

Acest curs va încerca, pe parcursul celor trei întâlniri, să prezinte din punct de vedere istoric câteva dintre cele mai cunoscute şi importante discursuri din trecutul omenirii, pornind de la Antichitate până în Epoca Contemporană.

Pentru fiecare întâlnire vor fi aleşi câţiva reprezentanţi emblematici ai epocii discutate, folosiţi ca studii de caz pentru a descrie şi înţelege procesele şi fenomenele istorice mai ample.

Ne vom concentra pe câteva elemente cheie: Cine este personajul istoric care a ţinut discursul respectiv şi în ce context? Ce a vrut să transmită şi ce mijloace oratorice a folosit? Ce ne spune fiecare discurs despre epoca şi societatea respectivă? Cum a fost receptat, inclusiv de-a lungul secolelor, fiecare dintre discursurile discutate?

Acest curs este unul interactiv. Acolo unde este posibil, vom utiliza înregistrări ale discursurilor analizate, dar şi interpretări cinematografice sau teatrale.

Temele generale, orientative, ale celor trei întâlniri sunt următoarele:

1. Mari discursuri ale Antichităţii

Vom începe cu apărarea modelului democraţiei ateniene în discursurile susţinute de Pericle şi Demostene, continuând cu discursul lui Alexandru Macedon în faţa soldaţilor săi revoltaţi. Vom încheia discuţia cu mari oratori romani, în special concentrându-ne asupra personalităţii lui Cicero, asupra modului în care Shakespeare imaginează discursul susţinut de Marcus Antonius la funeraliile lui Cesar.

2. Oratori în Epoca Modernă

În cadrul acestei întâlniri vom discuta discursuri precum cel susţinut de regina Elisabeta I în 1588 în faţa iminentei invazii spaniole, sau cel de la finalul mandatelor prezidenţiale ale lui George Washington. Îi vom compara apoi pe Robespierre – în contextul Revoluţiei Franceze şi al Terorii şi Abraham Lincoln, în contextul Războiului Civil, pentru a înţelege cum definesc aceştia rolul istoric al popoarelor lor în momente de rapidă schimbare, încheind cu Garibaldi şi chemarea sa la luptă pentru unitatea poporului italian.

3. Discursuri politice în Epoca Contemporană

Ultima întâlnire va începe prin compararea a două mari personalităţi ale perioadei celui De-al Doilea Război Mondial: Winston Churchill şi Charles de Gaulles. Vom trece apoi în Statele Unite, pentru a vedea cum descriu John Kennedy, Martin Luther King sau Ronald Reagan modelul democraţiei americane şi rolul SUA în lume.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, vei primi  un link cu ajutorul căruia vei accesa cursul pe Zoom.us. 

 

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!