Leadership feminin – în Politică, Societate şi Comunitate

Cursul va avea loc online. Întâlnirile au loc în seri de luni şi marţi: 7, 8, 14 şi 15 septembrie, de la 19.00-21.00.

Cu o zi înainte de începerea cursului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi  un link, cu ajutorul căruia să acceseze cursul şi instrucţiunile de conectare la Zoom.

La acest curs cercetăm poveştile de viaţă a cinci femei-lider. Fiecare dintre ele a avut şi a manifestat un alt fel de leadership. Contextul vieţii lor, oamenii care le-au înconjurat, timpurile în care au trăit, rolurile pe care le-au jucat, toate au influenţat stilul lor de leadership.

Care au fost cele mai mari provocări cu care s-au confruntat? Au fost vreodată înfrânte? Au fost copleşite? Au fost neînţelese sau au fost susţinute de partener? Poveştile lor sunt lecţii de leadership care ne pot inspira, indiferent de rolul pe care îl avem în politică, societate sau comunitate.

Vorbim despre şi analizăm diferite stiluri de leadership feminin de-a lungul secolelor: Manipulator, Inspiraţional/ Motivaţional, Socio-Educaţional, Unificator/ Mediator, Altruist. Învăţăm strategii importante de comunicare pentru femeile ce au rol de leader.

Aflăm povestea fiecăreia dintre cele cinci personalităţi şi analizăm diferenţele dintre tipurile de leadership feminin prezentate. Observăm ce tip de leadership i se potriveşte mai bine fiecărui participant. În final, creăm propria strategie de comunicare şi definim viziunea personală de leadership feminin, în propria comunitate.

Personalităţile despre care vom vorbi la curs sunt:

Elisabeta I a Angliei. Nu s-a căsătorit şi nu a avut copii. Întreaga ei viaţă pe tron a fost o continuă strategie de păstrare a puterii şi de a se proteja împotriva mulţilor duşmani, unii provenind chiar din propria ei familie.

Michelle Obama. S-a făcut iubită şi admirată de milioane de tinere din Statele Unite şi de peste tot în lume. O femeie ambiţioasă care a demonstrat o performanţă intelectuală şi profesională iniţial mai ridicată decât cea a lui Barack Obama, Michelle a ales calea de echilibru între asumarea unei misiuni sociale (sănătatea copiilor, pentru care a militat în toţi cei 8 ani în care a fost Prima Doamnă) şi rolurile ei de mama şi de soţie. Este cea mai admirată femeie a secolului 21, prima femeie de culoare care reuşeşte de obţină un astfel de nivel de admiraţie universal, fără să fi avut ea însăşi un rol de top în politică sau afaceri. Faptul că are atâţia fani şi susţinători oferă „indicii” legate de tipul de leadership feminin de care secolul XXI are nevoie.

Margaret Graham – the Washington Post. A fost patroana publicaţiei americane, printre cele mai citite şi respectate din lume, the Washington Post, din 1963 până în 2001, când s-a stins din viaţă. Margaret a moştenit afacerea de la tatăl ei. A fost prima femeie editor şi proprietar al unei publicaţii atât de importante în secolul XXI. Sub conducerea ei, publicaţia a făcut lumină în scandalul Watergate, care a dus la demisia Preşedintelui SUA, Richard Nixon. A câştigat Premiul Pulitzer în 1998, cu Memoriile ei.

Regina Maria a României a devenit un lider social pe măsură ce a ajuns să cunoască bine societatea românească şi locul/ rolul acesteia între celelalte state europene. Şi-a găsit/ identificat singură rolul de mediator şi unificator, pe care l-a exercitat cu multă diplomaţie. A creat unitate socială şi a ajutat la dezvoltarea culturii europene româneşti.

Regina Ana a României a îmbinat, poate cel mai bine, calităţile leadership-ului feminin autentic. A avut curajul de a lupta, puterea de adaptare la schimbări majore, capacitatea de a se pune în serviciul unei persoane care reprezenta, în acelaşi timp, şi o instituţie, Regele Mihai, devenit apoi Rege în Exil. A avut altruismul să-şi ofere întreaga viaţă scopului de a fi cea mai bună parteneră a monarhului român. Egoismul şi ambiţia personală nu au făcut parte din destinul Reginei Ana.

foto: Mateus Campos Felipe, pe Unslpash.com