Istoria secretă a Frumuseţii
 

Canoanele estetice şi îngrijirile cosmetice – din Antichitate până în zilele noastre.

Fumuseţea pare pentru omul secolului XXI un mit vechi de când lumea, o percepţie estetică dominată de diverse canoane estetice,  dar şi de o viziune subiectivă.

Încă din preistorie, iubită, hulită sau adorată, zeiţa capricioasă a frumuseţii a modelat gusturi, alegeri, atitudini şi maniere. Mereu prezentă şi greu de definit, ea pluteşte în aerul timpului, dar ne pare, uneori,de neînţeles.

Istoria frumuseţii este deopotrivă contemporană cu cei care o elaborează, dar şi eternă, punându-şi amprenta asupra generaţiilor viitoare, într-un mod nebănuit. De exemplu, fascinanta Venus din Milo a impus femeii contemporane măsurile perfecte: 90-60-90.

Vă invit să parcurgem împreună, într-un mod interactiv şi relaxat, o poveste care ne fascinează, să vedem cum a evoluat idealul estetic de-a lungul veacurilor, care au fost şi care sunt îngrijirile cosmetice care au făcut epocă şi cum ne-au transformat ele cotidianul şi percepţiile. Ne vom delecta cu imagini din diverse perioade, de la opere de artă la reclame şi filme publicitare.

Temele celor trei ateliere sunt:

1. De la Venus din Milo la curtezanele Renaşterii. Cum se naşte un ideal estetic? Canoanele Antichităţii, Evului Mediu şi Renaşterii. Proporţiile perfecte. Îngrijiri cosmetice. Cosmetică & comotică.

2. O frumuseţe modernă. Elogiul naturalului. Frumuseţea masculină şi cea feminină, câteva delimitări. Loţiuni, ape parfumate & chipuri palide. Un mit: doamna de la Paris. Revistele de modă şi evoluţia canoanelor estetice. Frumuseţea secolului XX. Trupul eliberat. Sport şi soare. Băietana şi sportivul. Creatori de modă care propun o nouă estetică: Coco Chanel & Jean Patou. Apariţia saloanelor de îngrijiri cosmetice şi povestea unor mărci de succes.

3. Frumuseţea noului mileniu. De la tirania podiumurilor de modă la acceptarea „celuilalt”. Trupul amputat sau bolnav. Big is beautiful. Body positive. Câteva viziuni estetice şi cosmetice.

Cu o zi înainte de începerea cursului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi  un link, cu ajutorul căruia să acceseze cursul şi instrucţiunile de conectare la Zoom.

Imagine sus preluată de aici – https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Helen_of_Troy.jpg


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!