Introducere în magia populară românească
 

Cursul are loc online.

Vă invităm la un nou curs despre surprinzătorul folclor românesc, susţinut de prof. dr. Antoaneta Olteanu, autoarea mai multor volume de etnologie: Metamorfozele sacrului, Şcoala de Solomonie. Divinaţie şi vrăjitorie în context comparat, Calendarele poporului român, Reprezentări ale spaţiului în credinţele româneşti, Dicţionar de mitologie ş.a.

Cei care participă la acest curs vor afla lucruri inedite, care ţin de domeniul magiei populare şi al interpretării actelor magice. Se vor bucura astfel de o incursiune în imaginarul fantastic arhaic.

Dincolo de magia văzută în filme şi realizată de vrăjitoarele specializate, adesea puse în legătură cu diavolul, există acte şi practici magice mult mai puţin periculoase, dar la fel de folositoare pentru oamenii din comunităţile tradiţionale.

Vom enumera şi discuta noţiuni de bază ale magiei, timpul şi locul cînd trebuie performate anumite gesturi sau cuvinte pentru influenţarea în bine a viitorului, pentru aflarea lui sau, dimpotrivă, necesare pentru a te pune la adăpost într-un moment periculos.

Temele celor cinci întâlniri:

1. Ce este magia? Principiile ei. Specializare – nespecializare. Cum era învăţată. Tipuri de practici magice.

2. Stăpânitorii magiei: vrăjitori, fermecători, descîntători, solomonari, moaşe.

3. Ajutoarele magice: obiecte, plante şi animale folosite de către magicieni

4. De la sabat la luptele pentru fertilitate. Magia în comunităţile tradiţionale.

5. Echilibre şi dezechilibre: de la obţinerea bunăstării la controlul total al vieţii.

Cu o zi înainte de începerea cursului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi  un link, cu ajutorul căruia să acceseze cursul şi instrucţiunile de conectare la Zoom.

Foto: Antoni Moisei

 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!