Introducere în magia populară românească
 

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de miercuri, în intervalul 19:00-21:00.

Vă invităm la un nou curs despre surprinzătorul folclor românesc, susţinut de prof. dr. Antoaneta Olteanu, autoarea mai multor volume de etnologie: Metamorfozele sacrului, Şcoala de Solomonie. Divinaţie şi vrăjitorie în context comparat, Calendarele poporului român, Reprezentări ale spaţiului în credinţele româneşti, Dicţionar de mitologie ş.a.

Cei care participă la acest curs vor afla lucruri inedite, care ţin de domeniul magiei populare şi al interpretării actelor magice. Se vor bucura astfel de o incursiune în imaginarul fantastic arhaic.

Dincolo de magia văzută în filme şi realizată de vrăjitoarele specializate, adesea puse în legătură cu diavolul, există acte şi practici magice mult mai puţin periculoase, dar la fel de folositoare pentru oamenii din comunităţile tradiţionale.

Vom enumera şi discuta noţiuni de bază ale magiei, timpul şi locul când trebuie performate anumite gesturi sau cuvinte pentru influenţarea în bine a viitorului, pentru aflarea lui sau, dimpotrivă, necesare pentru a te pune la adăpost într-un moment periculos.

Temele celor cinci întâlniri:

1. Ce este magia? Principiile ei. Specializare – nespecializare. Cum era învăţată. Tipuri de practici magice.

2. Stăpânitorii magiei: vrăjitori, fermecători, descântători, solomonari, moaşe.

3. Ajutoarele magice: obiecte, plante şi animale folosite de către magicieni

4. De la sabat la luptele pentru fertilitate. Magia în comunităţile tradiţionale.

5. Echilibre şi dezechilibre: de la obţinerea bunăstării la controlul total al vieţii.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, vei primi  un link cu ajutorul căruia vei accesa cursul pe Zoom.us. 

 

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!