Impresionistii si moda. Impresii dintr-o expozitie
 

În toamna anului 2012, Musée d’Orsay, în colaborare cu Art Institut of Chicago si Metropolitan Museum of Art (New York), a propus pasionatilor de artă o expozitie inedită dedicată unuia dintre cele mai cunoscute curente artistice: impresionismul. Asociat modei si implicit cotidianului, impresionismul ne oferă o imagine de ansamblu asupra vietii si moravurilor pariziene, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Pictori precum Manet, Monet, Renoir, Caillebotte au surprins nu doar o umanitate în continuă miscare, dar si un stil aflat în transformare, oferindu-ne fresca inedită si eteroclită a modei epocii. Privirea pictorului părăseste conventiile si constrângerile academismului, oprindu-se asupra a ceea ce noi numim astăzi street-style.

Aceasta este lumea pe care vă propun să o descoperim împreună, să aruncăm o privire proaspătă si curioasă asupra unor tablouri faimoase, să nu le mai privim din prespectiva istoriei artei, ci din cea a modei si a cotidianului. Rochiile doamnelor si costumele domnilor, bijuteriile extravagante sau tinutele lejere de picnic se constituie în subiect de atentă cercetare, dar si amuzament.

Cum arăta rochia unei cochete, dar tinuta unui domn, într-o zi ploioasă? Cum se alegea o pălărie la modă si cum arăta un magazin? Ce constituia un must-have pentru oamenii epocii si care era extravaganta supremă?

La toate aceste întrebări vom încerca să răspundem studiind nu doar tablouri ci si haine si accesorii din secolul al XIX. Iar la final, vom discuta conceptia cheie propusă de expozitia pariziană: legătura dintre impresionisti si blogurile dedicate fenomenului street style din zilele noastre.

aici puteti vedea imagini din expozitie: https://www.pinterest.com/codfashion/impressionism-and-fashion/


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!