Impresioniştii – avangardă, modernitate şi culoare
 

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de miercuri, în intervalul 19:00-21:00.

În imaginarul european, a doua jumătate a secolului al XIX-lea este asociată unei imagini complexe, ce are drept punct de plecare strălucirea culturală şi bogăţia unei lumi care îşi trăieşte cu fast apogeul, ajungând, apoi, la drama şi angoasele războaielor, crizelor şi spaimele omului modern. În acest amalgam, deopotrivă fermecător şi neliniştitor, putem zări picturi celebre, un stil de viaţă extravagant şi scandalos, romane care au încântat şi au şocat, dar şi bucuria de a trăi a unor oameni, care au încercat să treacă dincolo de spaime cu ajutorul artei.

Monet, Morisot, Pissaro, Sisley, Degas sau Renoir  sunt câţiva dintre artiştii care au creat un curent estetic revoluţionar, Impresionismul, care a pus sub semnul întrebării relaţia artiştilor cu arta oficială, dar şi modul în care privim şi ne raportăm la o opera de artă. Culoarea, lumina, mişcarea şi tuşele vibrante domină căutările şi creaţiile grupului impresionist, care se interesează, dincolo de simpla redare a realităţii, la actul de a privi, în sine.

De la prima expoziţie, cea din 1874, impresioniştii nu au surprins doar natura, ci şi o umanitate în continuă mişcare, un peisaj urban şi rural care se modifică sub presiunea revoluţiei industriale şi a unor noi norme de socializare, de petrecere a timpului liber, etc. Privirea pictorului părăseşte convenţiile şi constrângerile academismului, oprindu-se asupra unor subiecte banale, la prima vedere, dar pline de sensuri ascunse şi de mesaje inedite.

Temele celor trei ateliere sunt:

1. Europa în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Avangarda europeană. Salonul Refuzaţilor şi cazul Expoziţiile impresioniştilor. Cum s-a format grupul impresionist. Critici şi susţinători.

2. Monet şi Morisot – tuşa eliberată şi experimentele privirii. Renoir – farmecul serbărilor populare.

3. Degas – imaginea multiplă a modernităţii. Lumea afacerilor, culisele operei şi cafenele obscure. Impresioniştii dincolo de mediile franceze. Colecţionari şi galerişti.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, vei primi  un link cu ajutorul căruia vei accesa cursul pe Zoom.us. 

Sursă foto: https://www.itravelwithart.com/ten-most-famous-monet-paintings/


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!