Grădina japoneză: istorie, perfecţiune, spiritualitate
 

străvechiul iezer –

o broască sare-n adînc

zgomotul apei

(Matsuo Bashō)

Evenimentul are loc online. 

O briză răcoritoare, valuri de nisip atent aşezate, pietre simbolizând munţi şi nevoia de shibumi, adică un maximum de efect cu minimum de efort… studiat, bineînţeles — iată câteva elemente simple care evocă imaginile grădinilor japoneze atât de populare azi.

Văzute ca spaţii de contemplare şi transcendenţă sau ca zone de admirat şi de analizat mai îndeaproape estetica japoneză, grădinile sunt parte dintr-o cultură ce îşi regăseşte rădăcinile încă din secolul al VIII-lea. Create pentru împăraţi şi nobili, de şi pentru călugări zen sau reproduse în casele japoneze contemporane, aceste spaţii adesea verzi, adesea uscate sunt mai mult decât ceea ce ne spun la prima vedere.

În această incursiune în universul grădinilor japoneze, vom afla împreună care sunt principiile care le guvernează, de ce au evoluat astfel, care este legătura cu spiritualitatea japoneză şi cum ne putem bucura de un astfel de spaţiu.

În plus, în buna tradiţie japoneză, vom înţelege mai bine de unde se naşte „perfecţionismul” meşteşugului şi care sunt legăturile cu alte aspecte ale culturii tradiţionale precum ceremonia ceaiului sau meditaţia.

Cu o zi înainte de începerea evenimentului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi  un link, cu ajutorul căruia să acceseze evenimentul, şi instrucţiunile de conectare la Zoom.

foto: David Emrich, Unsplash

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!