Florenţa secolului al XVI-lea: Eleganţă, artificiu, manieră

Vă invităm la un nou eveniment online cu Marius Constantinescu, prezentator şi realizator radio-TV. Marius Constantinescu a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, deţine un Master în Publicitate, obţinut la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, şi altul în Istoria Artei (Universitatea Naţională de Arte Bucureşti).

După moartea lui Leonardo şi a lui Rafael şi stabilirea lui Michelangelo la Roma, Florenţa, cel mai prosper centru al artelor în Italia renascentistă, intră într-o perioadă nouă a parcursului său: una a căutărilor, a experimentelor, a articulării unui limbaj vizual inedit. Literele erau deja inventate de marea triadă a Renaşterii de vârf, dar artiştii generaţiei le foloseau acum într-un discurs sofisticat şi demonstrativ, înclinat spre efect şi artificiu.

Pictorii şi sculptorii Florenţei de la 1550 sunt, cum s-ar spune azi, `meseriaşi`. Cunosc meşteşugul la perfecţie şi fac din el un spectacol, o paradă, o desfătare a ochiului doar de dragul de a fi. Portretistica atinge o culme a fidelităţii reprezentării, prin Bronzino şi Parmigianino. Compoziţia descrie noi raporturi cu spaţiul şi corpul uman prin Pontormo. Modelele rafaelite şi michelangioleşti se perpetuează şi se reinventează în opera lui Andrea del Sarto sau a lui Giorgio Vasari, iar Benvenuto Cellini este noul artist self-made legend.

Vă propun să cunoaştem o epocă de o creativitate debordantă, în care arta este, deopotrivă, instrument de putere şi unitate de măsură a bizareriei, rafinamentului şi găselniţei. Toate pe fundalul uneia dintre cele mai glorioase cetăţi ale Renaşterii atemporale.

Cu o zi înainte de începerea evenimentului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi  un link, cu ajutorul căruia să acceseze evenimentul şi instrucţiunile de conectare la Zoom.

pictură: Bronzino, Eleonora de Toledo