Filosofia arhitecturii – Mediul construit ca imago mundi (3-5 iulie)

Cursul se va desfăşura zilnic: 3 (luni), 4 (marţi) şi 5 (miercuri) iulie.

Despre când, cum şi de ce a inventat arhitectura filosofia/

Vă invităm la un curs susţinut de arh. Augustin Ioan, doctor în arhitectură, profesor universitar la UAUIM Bucureşti, Doctor al Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti şi licenţiat în teologie ortodoxă Honoris Causa al Center for Traditionalist Orthodox Studies, Etna, CA, SUA.

Acesta este un curs introductiv într-un domeniu care urmează a fi cartografiat: filosofia spaţiului organizat. Nu vă temeţi. Nu trebuie să fiţi filosofi şi, mai ales, nu trebuie să fiţi arhitecţi ca să înţelegeţi aceste prelegeri. O privire proaspătă vă va ajuta chiar să ieşiţi la larg şi, după aceea, nu veţi mai vedea niciodată la fel arhitectura.

La sfârşitul acestui curs, veţi înţelege de ce Indra Kagis McEwen a scris că originile filosofiei se află în arhitectură.

La sfârşitul acestui curs, veţi înţelege că a locui e modul în care muritorii sunt pe pământ (Martin Heidegger), că intimitatea noastră se remodelează în era meta/digital, spaţiul public este în criză, iar heterotopologia (Michel Foucault) devine o ştiinţă importantă.

La sfârşitul acestui curs, veţi privi cu alţi ochi magnitudinea obiectelor care ne populează oraşele şi satele, materialitatea lor şi caracterul lor spiritual, dacă nu de-a dreptul sacru.

Metodă
Vom aborda hermeneutic, transdisciplinar şi, mai ales, uşor de înţeles, conceptele propuse ca tematică. E un curs pe care, în această formula, nu l-am mai predat niciodată, deci îl vom construi împreună, din mers. Vom explica şi ne vom minuna împreună de temple, palate celebre, tratate de arhitectură, oraşe antice şi contemporane.

Temele celor trei întâlniri sunt:

1. Originar şi original în arhitectură.

2. Tectonica: raportul operei cu pământul şi cu cerul.

3. Cupluri de concepte: public-privat, sacru-profan, afară-înăuntru; nou-arhaic: retrofuturismul.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us.

Sursă foto – https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ora-localitate-municipiu-strazi-3779162/