Compatibilitate în cuplu: comunicare, percepţie, comportament (9-12 iunie)
 

Cursul are loc online, zilnic: marţi 9, miercuri 10, joi 11, vineri 12 iunie, de la 19.00-21.00. Bilete pentru acest curs găseşti pe Eventim.ro, aici.

Ce determină compatibilitatea în cuplu? Ce factori creează incompatibilităţi în relaţie? Dana Tudose-Tianu, mediator relaţional şi consilier vocaţional, cercetător în sociologie îţi propune un nou curs online.

La începutul unei relaţii noi, acolo unde atracţia fizică sau mentală primează, nu are loc, de obicei, un proces conştient de «comparaţie» şi, ulterior, de «aliniere» a factorilor ce ţin de valorile şi credinţele socio-culturale ale celor doi parteneri.

Or, acest proces, prin care cei doi parteneri se uită cu mai mare atenţie la factorii de compatibilitate sau la cei de incompatibilitate în relaţie, le poate îmbunătăţi înţelegerea profundă a «realităţii» celuilalt, cu care incep sa se familiarizeze. Acelaşi proces poate preveni potenţiale viitoare conflicte.

Trecerea prin procesul de consiliere de compatibilitate la începutul relaţiei este recomandată tocmai pentru că ea are loc în paralel cu un stadiu emoţional şi mental profund pozitiv în care se afla ambii parteneri.

La curs înveţi despre:

Gradul de compatibilitate socială. Vorbim despre comportamente, roluri, viziune legată de rolul individual, în societate, dar şi despre felul în care membrii unui cuplu văd familia, rolul lor în familie.

Gradul de compatibilitate culturală/educaţională. Vorbim despre bagajul cultural şi aptitudinile dobândite prin educaţie, preferinţele pentru consumul de anumite tipuri de cultură, preferinţele pentru anumite medii intelectuale cu care interacţionează.

Gradul de compatibilitate organizaţională/financiară. Vorbim despre cum îşi «administrează» cei doi parteneri viaţa, inclusiv fianciar şi administrativ; cum se raportează la concepte precum investiţii pe termen lung, capacitatea de a economisi; gradul de independenţă financiară la care se aşteaptă în relaţie, capacitatea de a discuta despre bani.

Gradul de compatibilitate vocaţională. Vorbim despre gradul de satisfacţie individuală, a fiecărui partener, asupra identificării şi practicării propriei vocaţii; ce meserii practică cei doi; ce stil de viaţă derivă din acestea; ce planuri vocaţionale de viitor îşi imaginează?

Gradul de compatibilitate din viaţa activă. Vorbim despre sporturi şi activităţi preferate, tipuri favorite de petrecere a timpului liber.

Temele celor patru sesiuni de Consiliere de Compatibilitate de Cuplu:

1. Ce roluri avem, fiecare, în întreg universul vieţii noastre (personală şi profesională)? Cine suntem în familie/Cum vedem familia? Cine suntem în societate? Cine suntem la lucru? Tipuri de personalitate (test de personalitate). Universul Cuplului (din ce este format). Cine mai stă la «masă» cu cei doi parteneri, ce alte persoane sunt direct interesate de viaţa celor doi? Care sunt aşteptările partenerilor, spuse şi nespuse.

2. Mentor şi discipol. Fiecare dintre noi poate fi mentor într-un anumit domeniu şi discipol în altul. În ce arii, din universul  cuplului, pot fi fiecare dintre cei doi parteneri mentorul sau discipolul celuilalt? Uşurinţa cu care putem şi dorim să învăţăm de la partener. Tehnici de ascultare şi tehnici de comunicare în cuplu. Cele mai importante valori personale şi cum se manifestă ele în comportament şi decizii. Indentificarea celor mai importante valori individuale ale celor doi parteneri, alăturarea şi alinierea lor.

3. Identificarea potenţialelor surse de conflict sau incompatibilitate. Compatibilitatea socială, educaţională, organizatorică, vocaţională şi din viaţa activă. Harta Cuplului – viziuni şi idei comune, sursele de compatibilitate.

4. Rezultatele consilierii diverselor arii de compatibilitate. Promisiunile cuplului – cum vor rezolva fiecare arie în care există incompatibilităţi/diferenţe.

Compatibilitatea sexuală nu face obiectul acestei consilieri.

ilustraţie de Jozsef Vass


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!