Casti Divi – Opera în interpreţi de legendă
 

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de vineri, în intervalul 19:00-21:00.

Vă invităm la un nou curs online cu Marius Constantinescu, prezentator şi realizator radio-TV. De data aceasta, vom explora lumea fascinantă, plină de emoţie şi strălucire a operei. La curs ne va povesti despre soprane şi tenori de legendă, pe care i-ai ascultat de fiecare dată cu încântare fie pe scenă, fie în înregistrări.

It`s not over until the fat lady sings: Diva modernă (de la Callas la Netrebko). Cântăreaţa de operă, înainte de actriţă, înainte de pop-star, înainte de supermodel, a fost DIVA. Acea făptură împrumutată unui alt registru, unul al supraumanului, cu daruri pe măsură, capabilă să magnetizeze publicul şi să genereze partizanate fanatice. Zeiţa.

După divele veacului al XIX-lea (Malibran, Viardot) şi cele ale zorilor modernităţii (Patti, Melba, Cavalieri), diva contemporană se întrupează în persona, artistică şi privată, a Mariei Callas. Este cântăreaţa far a secolului XX, cea care reprezintă cel mai semnificativ punct de turnură în felul în care opera este percepută în rândul publicului.

De la ea, drumul spre noile zeiţe ale scenei lirice este deschis şi pavat cu nume ca Tebaldi, Sutherland, Nilsson, Zeani, Price, Caballé, Scotto, Freni, Bumbry, Verrett, Cortez, Cotrubaş, Miricioiu, Fleming, Gheorghiu, Netrebko, Dessay. Fiecare cu identitatea ei, cu atributele de unicitate, cu fanii, cu intersecţia şi anecdotele lor. Fiecare, însă (şi atâtea altele asemenea lor), inatacabilă în valoare, charismă şi emoţie.

All`alba vincerò: marii tenori ai contemporaneităţii. Mai divă decât diva însăşi este tenorul. Adesea mergem la operă pentru a asculta o arie sau doar… o notă acută. Trei tenori au redefinit noţiunea de celebritate: Plácido Domingo, Luciano Pavarotti şi José Carreras.

Se întâmpla la Roma, în 1990, cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal, odată cu primul concert din ceea ce avea să devină cea mai de succes franciză clasică din toate timpurile: Concertul Cei Trei Tenori. Publicul care nu manifestase un interes special pentru operă până la acel moment se găsea în faţa unei arte fascinante şi descoperea o voce masculină de o particularitate deosebită.

Luând acest moment drept reper, propun să glisăm pe firul anilor înainte şi înapoi, în căutarea şi redescoperirea marilor tenori, de la Mario del Monaco şi Franco Corelli, până la Jonas Kaufmann şi Juan Diego Florez.

Cursul va cuprinde şi fragmente audio-video din opere, în interpretări celebre, din arhiva lectorului şi de pe youtube, care vor însoţi prezentarea marilor interpreţi lirici abordaţi şi exemplificarea elementelor care i-au făcut legendari.

Cu o zi înainte de începerea cursului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi  un link cu ajutorul căruia să acceseze cursul şi instrucţiunile de conectare la Zoom.

Parteneri media

 

 

Sursa foto: https://www.pappaspost.com/maria-callas-last-performance-carnegie-hall/

 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!