Bella Italia într-un pahar cu vin – Atelier cu degustare de vinuri italiene
 

De un an de zile, de când am început aventura cursurilor despre vinuri de la Fundaţia Calea Victoriei, cea mai pomenită destinaţie oeno-gastronomică este Toscana sau o altă zonă din Italia. Povestim ce povestim şi tot vine vorba de un vin de Chianti asociat cu ceva paste cu mult parmezan. Ba mai mult decât atât, una dintre cele mai frumoase descrieri de vin / mâncare de la curs a fost următoarea: „Parmezanul are gust de iubire. La fel ca un Chianti Classico.” Se va recunoaşte cine a spus-o.

Cum să rezist atunci tentaţiei de a croi un atelier de vinuri italiene pentru iniţiaţii în… iubirea de vinuri bune. Pentru cursanţii mai vechi sau mai noi care vor să simtă savoarea Italiei în câteva pahare, ceva brânzeturi şi multă poezie.

Dar care va fi traseul excursiei noastre de câteva ore? De la nord înspre sud, desigur. De la elegantul şi puternicul Barolo şi deliciosul Amarone della Valpolicella până la condimentatele Primitivo şi Nero d’Avola. Nu fără a ne înviora papilele cu nişte Garganega, Cortese, Trebbiano şi Greco di Tufo. Desigur că nu vom trece nepăsători nici pe lângă Prosecco şi, de ce nu, vom celebra faptul că ne vedem cu o sticlă de Franciacorta.

Denumirile acestea nu vă spun mai nimic? Să ne relaxăm. Dacă întrebi un producător de vin italian, îţi va spune că există în Italia peste 800 de soiuri autohtone care nu se mai cultivă în alte părţi ale lumii. Şi nu ar exagera cu mult în această afirmaţie. Probabil că şi lor le este greu să-şi cunoască toate soiurile de-a fir a păr.

Dar să spunem că, după acest atelier, vom avea un pic mai multe puncte de plecare în următoarea aventură italiană şi mai mult curaj pentru următoarea dată când ne vom aşeza la o masă mică, acoperită cu o faţă de masă în carouri alb-roşii şi va trebui să comandăm un vin care să meargă la o pizza Margherita sau la o Bistecca alla Fiorentina.

De altfel, cred că v-aţi şi prins că nu prea poţi vorbi despre vinuri italiene fără o mâncare simplă şi delicioasă cum numai în Italia găseşti. Pentru că vinurile italiene sunt probabil cele mai gastronomice vinuri din sistemul nostru solar. Fără exagerare.

Aş mai putea scrie destule în descrierea acestui atelier, dar fug să deschid un Chianti Classico, că mi se răcesc pappardellele cu trufe negre şi Pecorino maturat la care poftesc de vreo 400 de cuvinte.

Cin cin!

foto: pexels.com


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!