Roxana Nicolaescu
 

Sub o formă sau alta, vinul şi via au făcut parte din viaţa mea de când mă ştiu. Nu numai că am copilărit sub o boltă de viţă-de-vie, dar învăţasem de mică ce soiuri de struguri avem şi când se cocea fiecare, pentru a-i înfuleca direct din vie, nespălaţi, cu urme de piatră vânătă.

Aşa că luna iulie a anului 2015 mă găsea pe băncile unui amfiteatru din Agronomie, susţinând examenul de admitere la masteratul  de Tehnologii viti-vinicole. Management şi marketing viti-vinicol din cadrul Facultăţii de Horticultură de la USAMV Bucureşti. Ce s-a întâmplat în aceşti doi ani a fost un refresh profesional şi mental, plus o investiţie într-o pasiune pe care o simţeam cum se dezvoltă organic. În plus, toate acestea se întâmplau când, în România, piaţa vinurilor era într-o creştere frumoasă, apăreau multe crame tinere,  apăreau business-uri care aveau ca scop promovarea soiurilor autohtone şi din ce în ce mai multe evenimente centrate pe degustări.

Am consumat cu mare curiozitate târguri de vinuri care s-au întâmplat în Bucureşti şi în Londra, am vizitat podgorii peste podgorii, cramele din Dealul Mare, am făcut vacanţe oeno-gastronomice în sudul Franţei, nordul Italiei şi Toscana şi am absolvit masteratul cu o lucrare despre vinurile naturale, organice şi biodinamice şi promovarea lor în rândul consumatorului de vin din România.

În 2018 am obţinut WSET Level 3 Award in Wines – mai multe detalii aici – şi am devenit somelier certificat.

Primul care m-a inspirat în a-mi lua în serios pasiunea pentru vinuri este tatăl meu, oenolog de meserie. Sunt fascinată însă de femei deschizătoare de drumuri în istoria recentă a vinului cum sunt Jancis Robinson – cea care a obţinut în anii 80 primul titlu de Master of Wine acordat unui specialist din afara comerţului cu vinuri. Sau Isabelle Legeron care este singura femeie cu titlul de Master of Wine din Franţa, promotoarea mişcării de promovare a vinurilor naturale şi organizatoarea singurului târg de vinuri naturale din lume care se desfăşoară anual în Londra, New York şi Berlin şi reuneşte câteva sute de producători artizanali de vinuri din toată lumea.

Roxana Nicolaescu – WSET Level 3 Wines Certified

foto: Nicolle Birta


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!