Atelier de scriere terapeutică
 

Există nenumărate motive pentru a scrie şi există numeroase efecte ale scrisului. În  egală măsură motiv şi efect, exprimarea de sine ne ajută să scoatem la iveală atât comorile interioare cât şi gunoiul de sub preş. Avem nevoie de ambele pentru a ne simţi mai bine: de noi resurse şi de un mediu curat în interiorul minţii noastre.

Prin ce se deosebeşte scrierea terapeutică de scrierea creativă? În scrierea terapeutică (ce poate beneficia de toate tehnicile scrierii creative) accentul este pe propria persoană sau pe un altul pe care vrem să-l sprijinim cu ajutorul unui text. De obicei se lucrează asupra unui aspect sau situaţii de îmbunătăţit. Nu este obligatorie dezvăluirea de sine, sunt suficiente câteva indicii. Mintea fiecăruia va găsi cea mai potrivită completare.

Legat de acest atelier, deşi atitudinea facilitatorului va fi una terapeutică, atelierul va fi unul de scriere şi nu se substituie terapiei individuale sau de grup. Poate fi o completare pentru acestea. De asemenea, poate fi util terapeuţilor care doresc să exerseze în acest sens.

Nu este nevoie de experienţă sau de convingerea că avem sau nu talent la scris. Inspiraţia vine întotdeauna la momentul potrivit.

Exerciţiile se vor concentra pe câteva modalităţi de exprimare terapeutică:

1. Jurnalul, autobiografia – mesajele despre sine şi pentru sine. Deşi uneori devin publice (mai ales în variantele moderne: postările din reţelele sociale), aceste mesaje ne ajută să ne cunoaştem mai bine pe noi înşine.

2. Scrisorile către sine (scrisoare din prezent spre trecut/viitor şi invers) şi către celălalt ajută la clarificarea relaţiilor şi a poziţiei personale în relaţiile cu sine, cu celălalt, cu lumea…

3. Metafora terapeutică / povestea personalizată, povestea cadou – mesajul despre celălalt; vom învăţa să folosim metaforele pentru a codifica / decodifica mesaje terapeutice; vom scrie mici poveşti pentru alte persoane.

4. Scrierea de ,,formule magice’’: obiective, concluzii personale despre lume şi viaţă cu impact în motivare.

5. Povestea neterminată – găsirea de variante de final; rescrierea poveştilor, rescrierea poveştii personale.

 

Imagine – Unsplash

 

Inscrie-te la acest atelier »

Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!