Atelier de retorica aplicata
 

Scopul celor cinci întâlniri constă în a cunoaşte modul în care ne exprimăm ideile, precum şi “trucurile” apte a ameliora acest mod. Analiza discursului, atât în structura, cât şi în desfăşurarea sa de faţă cu ascultătorii, va fi sprijinită, la fiecare întâlnire, de ample exerciţii destinate aplicării celor aflate pe cale teoretică. Fiindcă retorica nu este fără de rest o disciplină a sensului, ci deopotrivă a manipulării emoţiei. Acest amănunt implică vorbitorul nu doar ca autor, ci şi ca, în cele din urmă, actant (/actor).

Prin urmare, vom ţine seama, cu prilejul punerii în practică a tehnicilor de convingere, de datele personale ale participanţilor (prezenţă fizică, voce, farmec, energie etc.).

Temele celor 5 sedinte:


1)    a) Tractatio. Diviziunea sincronică a discursului.
b) Analiza unor discursuri propuse de către cursanţi – din punct de vedere structural.

2)   a) Oratio. Diviziunea diacronică a discursului.
b) Analiza unor discursuri propuse de către cursanţi – din punctul de vedere al desfăşurării şi al articulării părţilor acestor discursuri.

3)   a) Elemente de hypokrisis (acţiune retorică).
b) Exerciţii vizând buna gestiune a datelor personale ale cursanţilor în  vederea producerii efective şi eficiente a unui discurs în faţa auditoriului (voce, date fizice, caracteristici psihologice etc.).

4)  şi 5) a ) Discutarea unor teme clasice de dezbatere cu “armele retoricii”.
b) Exerciţii pornind de la aceste teme şi implicând toate cunoştinţele şi     tehnicile anterior dobândite.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!