Va invitam la un atelier teoretic si practic de genealogie, care ne poate ajuta sa intelegem mai bine importanta trecutului si a marturiilor parintilor, bunicilor si rudelor noastre, a valorii istorice a obiectelor pastrate de generatii – documente vechi, fotografii, scrisori sau acte. Filip Iorga, Doctor în istorie al Universităţii din Bucureşti, cu o teză despre mitologiile genealogice ale familiilor boiereşti, ne va arata ca arborele genealogic al fiecaruia dintre noi poate fi la fel de interesant ca arborele unei vechi familii boieresti.

1. Introducere în genealogie. Fiecare dintre noi avem un trecut, fiecare familie are rădăcinile ei. Nu există familie fără trecut. Importanţa cunoaşterii propriei familii, pentru fiecare individ în parte şi pentru societate. Definirea genealogiei şi scurt istoric al ştiinţei genealogice, din Evul Mediu până azi.

2. Arbori feluriţi. O scurtă istorie a arborelui genealogic, cu exemplificări ale diverselor tipuri de figurare a filiaţiei şi a înrudirii.

3. Evoluţia ştiinţei genealogice la români: pionierii – Dimitrie Cantemir, Banul Cantacuzino; memorialistica genealogică sau genealogia polemică – paharnicul Costandin Sion; genealogia romantică – Octav-George Lecca; genealogia ştiinţifică – Ştefan D. Grecianu etc.; genealogia persecutată; genealogia renăscută.

4. Un arbore genealogic pentru fiecare. Cum ne construim un arbore genealogic, ce tipuri de genealogii există, cum ne construim un tabel de ascendenţi (sistemul Sosa-Stradonitz).

5. Curs practic, în care vom lucra cu “materialul clientului”, corectând/completând arborii genealogici sau tabelele de ascendenţi ale participanţilor la curs, pe baza informaţiilor furnizate de aceştia. Vom inventaria instrumentele şi metodele care ne pot ajuta să ne reconstituim o istorie familială: de la istoria orală (amintirile bunicilor, unchilor şi mătuşilor, prietenilor de familie etc.), la documente, fotografii, jurnale şi memorii, până la arhivele publice.

 

 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!