Arta colajului: cum să creăm colaje din hârtie care schimbă realităţi

LA ACEST CURS NU MAI SUNT LOCURI.

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de luni, in intervalul 18:30-21:00.

Vă invităm la un atelier nou cu şi despre arta colajului, ce îmbină imaginaţia şi ludicul într-un proces creativ ce presupune descoperirea şi transformarea unor imagini în creaţii noi, ce schimbă realităţi. Vom folosi decupaje din hârtie, reviste şi fotografii, foarfeci şi lipici, şi ne vom detaşa de stresul şi problemele cotidiene prin joc şi artă.

”Colajul este limbajul hibrid al urbanităţii – remixat, re-contextualizat şi construit în întregime din fragmentele vieţii de zi cu zi.” Pavel Zoubok

Cu ce vă ajută această experienţă?

• Ne punem imaginaţia la lucru şi ne exersăm talentul pentru a crea o compoziţie artistică, prin conectarea la propria energie creativă şi la energia grupului;
  • Învăţăm să renunţăm la control şi să ne imersăm în procesul creativ. Putem gândi procesul ca pe ceva fluid, care curge, sau un dans pe hârtie. Creaţia vine din suflet, din energia noastră, nu neapărat din minte;
  • Ne relaxăm prin efectul terapeutic al procesului creativ şi ludic, al colajelor, prin lucrul cu mâinile şi bucuria de a realiza o lucrare prin forţele proprii;
  • Învăţăm despre arta colajului şi artişti, o formă de artă uşor de abordat de oricine, indiferent de pregătire, ce poate deveni cu uşurinţă un hobby.

Structura atelierului

Ziua 1: Originile colajului – vom face o scurtă introducere în arta colajului, curente artistice şi o serie de artişti de renume care au abordat colajul în lucrările lor: Pablo Picasso, Georges Braque, Henri Matisse, Kurt Schwitters, Marcel Duchamp, Hans Arp etc. În primul atelier, participanţii vor crea un colaj analog la liber, cu o temă la alegere. Acesta va ajuta la familiarizarea cu decupajele din hârtie, compoziţia şi întreg procesul creativ.

Ziua 2: Colajul dadaist şi suprarealist – ne vom familiariza cu două curente care au marcat existenţa colajului ca formă de artă vizuală. Vom răsfoi albume de artă din perioada modernismului şi contemporană şi vom analiza compoziţii de colaje, concepte şi abordări. Atelierul va presupune crearea unui colaj inspirat de dadaism şi suprarealism sub ghidarea trainerului.

Ziua 3: Tehnici mixte în colaj – vom trece în revistă diferitele tehnici de colaj şi vom cunoaşte şi analiza lucrările unor artişti contemporani. Printre tehnici sunt colajul cusut, colaj cu intervenţii de acuarelă sau desen, colajul 3D. Atelierul va permite participanţilor să aprofundeze una din aceste tehnici mixte şi să creeze una sau două lucrări.

Cine poate participa?

Atelierul este dedicat adulţilor – nivelul este de începător. Participanţii nu trebuie să aibă o pregătire în domeniul artistic. Toate materialele sunt asigurate în cadrul atelierului.

Despre trainer

Cristiana Bucureci a studiat marketing şi comunicare la ASE Bucureşti şi SNSPA Bucureşti. Este co-fondatoarea Romanian Collage Collective şi Bucharest Collage Collective, menite să promoveze artiştii români de colaje din ţară şi de peste hotare şi să readucă arta colajului în atenţia publicului.

În 2013 a fondat agenția de publicitate Creionetica, cu focus pe campaniile sociale,  și culturale, unde şi astăzi continuă să fie creative manager, context în care şi-a descoperit pasiunea pentru arta colajului.

Debutul în arta colajului l-a avut în 2015 cu expoziţia individuală Loud Blood Youth si până în prezent a avut numeroase expoziții colective și individuale în Israel, Cipru și în România, la București, Timișoara, Cluj și Iași.

Colajele Cristianei sunt pașaportul într-o dimensiune retro-futuristă, fiind inspirate de dadaism şi suprarealism. Lucrările artistei sunt realizate în tehnica mixtă de colaj digital și analog.

Până în prezent a organizat ateliere de colaje cu zeci de adulți și copii, în urma cărora mulți participanți și-au descoperit o nouă pasiune.

O puteți urmări pe Instagram.com/cristiana.bucureci

Cumpără »