Capodopere ale arhitecturii sacre
 

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de miercuri, în intervalul 19:00-21:00.

Vă invităm la un nou curs susţinut de arh. Augustin Ioan, doctor în arhitectură, profesor universitar la UAUIM Bucureşti, Doctor al Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti şi licenţiat în teologie ortodoxă Honoris Causa al Center for Traditionalist Orthodox Studies, Etna, CA, SUA.

De data aceasta, vom explora împreună cele mai reprezentative spaţii sacre, indiferent de religiile care le-au produs, de la Gobekli Tepe la zigurate şi de la piramide la templele greceşti.  Discutăm apoi şi despre arhitectura religiilor monoteiste, până astăzi, dacă nu cumva până mâine.

Vom explica de ce sunt stranii, de ce sunt copleşitoare, de ce induc catharsis şi de ce predispun – împreună cu alte arte şi stimulând şi alte simţuri decât văzul (olfacţia, tactilitatea, auzul) – pe credincios să metabolizeze lumina exterioară în lumină interioară.

Vom descoperi împreună şi vom comenta câteva concepte centrale ale arhitecturii şi expresia lor arhitecturală în capodopere.

Cursul este organizat în trei şedinţe, având următoarele teme:

Şedinţa 1 – În primul curs vom discuta despre originar versus original: când şi cum se exprimă noţiunea de origine, pe care o vom defini şi o vom ilustra.

Şedinţa 2 – În cursul al doilea, vom vorbi despre genealogia lăcaşelor de cult în general şi, în particular, a bisericii: casa, templul lui Solomon şi cel al lui Irod de la Ierusalim şi basilica.

Şedinţa 3 – În fine, în al treilea curs, vom discuta despre asemănările, diferenţele şi conflictele dintre aşezări versus polis/urbs, pe de o parte, şi neaşezare, pe de altă parte. Vom comenta asemănările şi diferenţele între pieţe şi figurile construite care le anturează: edificii profane/tipologia turnului şi, închizând cercul, edificiile sacre.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, vei primi  un link cu ajutorul căruia vei accesa cursul pe Zoom.us. 

Sursă imagine – https://en.wikipedia.org/wiki/The_Course_of_Empire_(paintings)


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!