O serie de cinci cursuri in care sa ne oprim asupra celor mai reusite incercari ale omului antic de a construi o cultura – cele mai importante civilizatii ale istoriei vechi, analizate prin prisma nu numai a marilor descoperiri, ci si a micilor descoperiri arheologice. Mesopotamia, Egiptul, Grecia, Roma si civilizatiile precolumbiene ne vor infatisa asadar cultura lor materiala, monumentele lor, dar si pe creatorii lor.

Daca textele lor s-au varsat, prin filiere si in proportii diferite, in cultura europeana, ce stim despre arta lor si viata lor cotidiana – ce s-a intimplat cu culorile, cu sunetele lor?! Nu vom vorbi deci doar despre Coloseum sau Parthenon, ci si despre cutiuta cu piper din argint roman, despre scarabeii egipteni si “sforile cu numere” ale incasilor…

1. Mesopotamia: istoria civilizatiei incepe pe pamintul dintre Eufrat si Tigru si e scrisa de sumerieni si akkadieni, apoi de Babilon si Asiria.

2. Egiptul: tarimul faraonilor poarta urmele, vechi de cinci mii de ani, ale tuturor formelor culturale care definesc aventura europeana.

3. Grecia: patria artei si arhitecturii care au influentat decisiv evolutia artistica a Europei.

4. Roma: imperiul mediteranean ale carui urme arheologice se gasesc in aproape toate tarile vechiului continent.

5. Civilizatiile precolumbiene: din Mexic pina la vest de Anzi ruinele imperiilor din Lumea Noua vorbesc despre o cultura pe cit de straina de spiritul european, pe atit de bogata.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!