Atelier de Grafică şi Gravură
 

Toată lumea ştie în ce constă pictura sau sculptura. Dar câţi dintre noi ştim ce înseamnă artele grafice, ce instrumente folosesc şi prin ce se diferenţiază faţă de celelate arte?

La atelierul de grafică şi gravură aflăm ce influenţe a avut descoperirea tiparului asupra apariţiei unor noi forme de expresie în artă şi cum au evoluat acestea, devenind tehnici de sine stătătoare în perioada modernă.

Ne plimbăm prin diverse epoci şi stiluri şi descoperim influenţa tradiţiei şi a instrumentelor clasice asupra noilor tehnici, aflăm ce s-a păstrat şi ce a fost transformat odată cu evoluţia tehnologiei. Ne întâlnim cu stampa japoneză şi cu expresioniştii, facem cunoştinţă cu arta pop şi cu suprarealiştii.

La final, veţi vedea acest curs ca pe o plimare inedită printr-o lume mai puţin explorată a artei, gravura fiind o tehnică ce necesită răbdare şi atenţie, dar ale cărei rezultate sunt întotdeauna spectaculoase şi pline de surprize!

Curs 1 – Prezentare succintă a ramurilor graficii: grafică de şevalet, gravură, grafică publicitară, grafică de carte. Prezentarea unor instrumente specifice şi familiarizarea cursanţilor cu acestea. Rezultatele experimentelor pe hârtie vor fi folosite pentru a realiza o lucrare în tehnica colajului.

Curs 2 – Monotipia, tehnică a gravurii ce nu permite tirajul, va fi pusă în aplicare prin exersarea creativităţii şi explorarea spectrului cromatic.

Curs 3 – Gravura în linoleum 1 – Prezentarea tehnicii şi a etapelor de lucru, realizarea desenului şi a clişeului.

Curs 4 – Gravura în linoleum 2 – Finalizarea clişeului şi imprimarea gravurii.

Lucrările făcute la curs şi lăsate la sediul fundaţiei pot fi ridicate timp de 10 zile de la finalizarea cursului. Pentru că spaţiul nu ne permite, ele nu vor fi depozitate pentru o perioadă mai îndelungată. Mulţumim pentru înţelegere.

ilustraţie: Maria E. Bălan

Aici ai un bonus: tutorial de linogravură pregătit chiar de lector. :)


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!