Seria evenimentelor dedicate marilor familii care au marcat ultimele secole din istoria noastra va incepe, nu intimplator, cu povestea Familiei Regale.

In 1848, pentru a incheia o perioada tulbure de intense framintari interne, se decide aducerea unui principe strain, decizie care va avea consecinte benefice pentru tara noastra. Primul rege – Carol I – a fost un personaj echilibrat, gospodar care a inteles bine psihologia romanilor: efectele intentiilor bune si ale muncii incepute cu etuziasm erau slabite de lipsa de disciplina. Regele Carol a adus disciplina, seriozitatea si echilibrul in viata tarii, iar in politica a reusit sa fie un bun arbitru intre diversele factiuni politice.

Rezultatele s-au vazut in primele decenii ale secolului XX, Romania devenind cea mai reprezentativa tara din Balcani, cu o economie infloritoare si receptiva la influente pozitive din occident.

In aceasta perioada – regalitatea avind in rol important in acest proces – politica romaneasca se reorienteaza dinspre Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria) catre Aliati ( Franta si Anglia). In timpul primului razboi mondial se infaptuieste Marea Unire, Ferdinand fiind numit “Intregitorul”.

Domnia controversatului sau urmas, Carol al II-lea, este reprezentativa in special in sfera culturala insa a fost incheiata in anul tragic din istoria noastra – 1940.

Vom povesti si despre regina Elisabeta si regina Maria, personalitati feminine puternice,  interesate de cultura, dovedind prin faptele lor curaj si o dragoste speciala pentru tara adoptiva si traditiile sale. Povestea va fi completata cu imagini din albume de epoca.

Regalitatea este o realitate istorica care trebuie cunoscuta de noi toti, ea suprapunindu-se cu perioada cea mai efervescenta, din punct de vedere economic si cultural, din istoria noastra.

  1. – luna ianuarie – Familia Regala – 25 ianuarie, 18:30
  2. – luna februarie –  Familia Ghica – 18 februarie, 18:30
  3. – luna martie – Familia Cantacuzino – 18 martie, 18:30
  4. – luna aprilie – Familia Sutu – 15 aprilie, 18:30
  5. – luna mai – Familia Moruzi – 13 mai, 18:30
  6. – luna iunie – Familia Caragea – 17 iunie, 18:30
  7. – luna iulie – Familia Sturdza – 15 iulie, 18:30

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!