Români care au schimbat lumea: REGINA MARIA, diplomatia desăvârşită
 

Socotită încă din adolescenţă una dintre cele mai frumoase prinţese din Europa, Maria de Marea Britanie şi Irlanda ajunge în 1892 la Bucureşti ca soţie a principelui moştenitor Ferdinand. Cu acea tărie de caracter a majorităţii englezoaicelor, ea biruie discordanţa între educaţia, temperamentul, aşteptările  ei şi climatul Curţii regale române condusă cu rigoare prusiană de regele Carol. I. Şi-a găsit refugiul în creşterea copiilor, amenajarea mai multor reşedinţe şi, precumpănitor, în cunoaşterea noii sale patrii.

Această dimensiune o va ajuta în dialogul cu diplomaţii străini acreditaţi la Bucureşti, iar impresiile lăsate de aceştia înseamnă un elogiu pentru Maria şi deopotrivă admiraţie pentru România. Dar măsura strădaniei ei o dă după 1914, când devine regina României. Comportamentul exemplar din timpul războiului, solicitarea de ajutoare pentru răniţi şi bolnavi, onorate de Rusia, Anglia, Statele Unite, o transformă, încă din anii 1917-1918, într-un mesager eficient al românilor.

La Congresul de pace de la Paris se impune din nou şi „Tigrul” Clemenceau trebuie să se închine în faţa ei. Statutul reginei în acea împrejurare, fără a fi cel de delegat, a avut o pondere uriaşă şi a contribuit plenar la crearea acelui val de simpatie pentru români sesizabil atunci în capitala Franţei. Campania reginei Maria a continuat cu publicarea unor cărţi al căror subiect privea România. Aşa e Ţara mea, descriere de uimitoare expresivitate a oamenilor, naturii, istoriei României. Apoi călătoriile succesive în diferite state din Europa, America, Africa o transformă într-un purtător de cuvânt inegalabil al românilor. A strâns în jurul ei atâta simpatie, a făcut să se vorbească despre ţara noastră cu atâta fervoare cum n-au putut s-o facă generaţii întregi de diplomaţi români.

Un barometru al acestei propagande oficiate de o femeie inteligentă rămâne multitudinea de scrisori primite de la cetăţenii ţărilor vizitate. Printre cele mai înduioşătoare sunt, desigur, cele cu sfaturi medicale pentru soţul ei suferind, regele Ferdinand. Puţini români au ştiut să-şi înfăţişeze ţara cu atâta convingere ca această englezoaică, devenită româncă fără pereche; ea i-a învăţat şi pe atâţia conaţionali să fie buni români.

Eveniment realizat în parteneriat cu editura Curtea Veche:

Imagine de sus preluata de aici:

https://ro.pinterest.com/pin/488781365785450454/


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!