Cultura şi civilizaţie britanică în pictură
 

Va invitam intr-o calatorie in universul civilizatiei britanice, in compania unei doamne care cunoaste indeaproape aceasta lume, care ne va ajuta sa descifram aceasta civilizatie pe care multi dintre noi o admira. Fie ca este vorba de literatura, fie ca este vorba de actori britanici care cuceresc publicul din intreaga lume prin accent, talent si tinuta, exista ceva extrem de atragator si specific in “Britishness”. Vom explora succint si cu umor aceasta cultura extrem de interesanta, plina de contraste si atipica in peisajul european.

Civilizaţie cu seculare instituţii democratice, printre care sistemul parlamentar bicameral, consolidat în timp prin competenţele şi performanţele partidelor politice, separarea puterilor în stat şi o eficientă sferă publică (în cadrul căreia stă la loc de frunte cultura ziarelor şi a periodicelor, a dezbaterilor publice pe teme mereu actualizate sau a confruntărilor politice după toate rigorile civice, conceptuale şi retorice), civilizaţia britanică este o componentă esenţială a spaţiului cultural euratlantic.

Contribuţia perfidului Albion la identitatea culturală de tip occidental cuprinde instituţii, obiecte, protocoale şi practici fără de care nu ne-am putea imagina tipologiile umane moderne, fie acestea studenţi, artişti, persoane angajate în diverse forme de business, funcţionari, meseriaşi sau universitari. Aşa cum nu ne-am putea imagina lumea modernă fără cana de ceai sau de cafea pe birou, alături de computerul care gazduieşte informaţiile cotidiene şi execută alerte manevre de comunicare pe toate meridianele. Sau cum nu am putea concepe activitatea în orice sector al vieţii publice fără un fundament educaţional capabil să echipeze individul modern cu gândire şi rezolvări eficiente. Toate acestea provin, în ultimă instanţă, din practicarea de-a lungul secolelor a pregătirii asidue pentru viaţă, a respectului pentru lege şi regula ordonatoare, a grijii faţă de privacy, valoare de maximă portanţă pentru britanicul de rând.

Drumul către aceste forme de civilitate şi urbanitate exemplare a fost, în zbuciumata istorie britanică, punctat de momente sângeroase, răzbunări deloc neînsemnate sau chiar de suspendări ale instituţiilor moderne.

Suita de prezentări ilustrate pe care o propun aici cuprinde:

1. Simboluri instituţionale ale identităţii britanice: Union jack, coroana regală, Parlamentul, Commonwealth.

2. Momente istorice de cotitură – Hastings 1066, Magna Carta 1215, Tudorii şi Elisabeta I sec. XV-XVI.

3. Momente istorice de cotitură – suspendarea regalităţii 1649, Restauraţia 1660, lungul sec. XVIII, victorianismul, sec. XX-XXI.

4. Momente din istoria picturii în Anglia (episodul 1): Pictorii pe care ii vom analiza si despre care vom povesti la curs sint: HANS HOLBEIN Cel Tanar si scoala lui, George Gower, Nicholas Hilliard, Isaac Oliver, Daniel Mytens, ANTHONY VAN DYCK, Robert Walker, James Thornhill, WILLIAM HOGARTH, JOSHUA REYNOLDS.

5. Momente din istoria picturii în Anglia (episodul 2): Continuam cu povestea pictorilor: THOMAS GAINSBOROUGH CANALETTO, Claude Lorrain, GEORGE STUBBS, George Romney, Johann Zoffany, Pompeo Batoni, JOHN CONSTABLE, JOSEPH MALLORD WILLIAM TURNER, WILLIAM BLAKE, the PRERAPHAELITES.

Imagine – pictura de Dante Gabriel Rossetti.

 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!