Regine şi amante. Eleganţă, seducţie şi intrigi

Fermecătoare, elegante, seducătoare şi misterioase, reginele şi amantele sunt cele care dau strălucire trecutului, ne trezesc curiozităţi nebănuite, devenind cu uşurinţă sarea şi piperul diverselor epoci istorice. Privite prin prisma puterii masculine, ele nu şi-au găsit întotdeauna locul în ceea ce numim istorie oficială. Vieţile lor au fost rescrise în funcţie de legende romantice sau întunecate, stilul lor disecat şi copiat de contemporani inspiră şi astăzi creatorii de modă, iar capriciile lor de moment au creat adevărate imperii ale luxului. Anunţând vedetele secolului XX, aceste doamne şarmante ne oferă o perspectivă inedită asupra relaţiei dintre putere şi erotism, dar şi un mod de înţelegere a destinului feminin de-a lungul istoriei europene.

Vă invit să le descoperim împreună pe cele care au reuşit să câştige favorurile regilor, să devină regine ale eleganţei, să dea tonul în modă şi artă, să uimească sau să enerveze prin vorbele şi faptele lor. Vom încerca să privim dincolo farduri, rochii şi legende, în speranţa că vom desluşi chipul celor care au făcut ca istoria să nu fie o mare plictiseală.

Temele celor trei întâlniri sunt:

1. Puterea doamnelor: de la Aspasia şi Messalina la reginele medievale. Sfârşitul evului mediu şi apariţia titlului de favorită regală. Agnès Sorel scandalizează curtea Franţei. Reginele şi favoritele Renaşterii. Regina luxului şi a otrăvurilor: Caterina de Medici, dincolo de legendă. Canonul frumuseţii antice: Diana de Poitiers. Escadronul volant – sex şi politică în timpul războaielor religioase. Anna Boleyn – de la favorită la regină. Gabrielle d’Estrées şi un portret celebru.

2. Regine şi favorite la Versailles. Iubirile Regelui Soare. Doamna de Pompadour – iluminiştii şi serbările galante. Ultima favorită – doamna du Barry. Amoruri libertine. Regina modei – Maria Antoaneta şi legenda ei. Sexualitate şi putere – Ecaterina II a Rusiei.

3. Seducţie şi eleganţă în secolul XIX. O împărăteasă haute-couture – Eugénie de Montijo. Cuferele şi parfumurile imperiale  – Louis Vuitton şi Guerlain. Marile orizontale de la mijlocul secolului: Contesa de Castiglione, La Païva, …. Cocotele din Parisul anului 1900 şi câteva capete încoronate. Sfârşitul unei lumi – 1918. Un scandal interbelic – Doamna Simpson şi o abdicare celebră.

The_Toilet_of_Venus,_by_Franu00E7ois_Boucher

—-

Imagine sus : Imparteasa Eugénie de Montijo, detaliu din pictura de Franz Xaver Winterhalter

preluata de aicihttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/83/Eug%C3%A9nie%3B_keizerin_der_Fransen_%282%29.jpg