dialogurile lui platon

De multa vreme am considerat necesara o propunere privind lectura lui Platon. Din punctul de vedere al importantei pentru cultura universala (dar si al celei individuale), dialogurile platoniciene reprezinta opere fundamentale. Nu se poate concepe civilizatia europeana clasica fara aportul platonismului.

Noi insine, cand folosim termeni esentiali precum idee, suflet, intelect, cunoastere, frumusete, adevar etc., nu facem altceva decat sa ne racordam la una dintre radacinile cele mai sanatoase ale culturii noastre: Platon.

De aceea, cred ca nu este numai necesar, ci si foarte util practic sa dau curs acestei propuneri prin atelierul despre “Dialoguri”. Nu l-am conceput ca pe un curs teoretic, ci ca pe un atelier de studiu – interactiv, intrebator si viu – exact cum e atmosfera din scrierile lui Platon.

Temele celor cinci intalniri sunt:

1. Subiectele scrierilor platoniciene. Teme si personaje. Miturile lui Platon.

2. Dialogurile de tinerete, dintre care: Lysis, Ion, Protagoras.

3. Dialogurile de maturitate, pe care le vom exemplifica prin Phaidon.

4. Dialogurile de batranete – ne vom opri asupra dialogurilor Sofistul si Timaios.

5. Recapitulare in ordinea importantei ideilor: specificul metafizicii, teoriile despre cunoastere, sufletul si dragostea.

Imagine – Pictura flamanda de secol XVI