Ce este Iudaismul?
 

Prima religie monoteista din istorie, iudaismul a propus norme morale de baza universal valabile, asa cum o demonstreaza nu numai preluarea lor de catre celelalte religii monoteiste care i-au urmat, crestinismul si islamul, ci si actualitatea lor pina in zilele noastre, in toate aspectele vietii.

Cine nu a auzit de cele 10 porunci, la fel de importante astazi ca si acum 3500 de ani, sau de legile etice care guverneaza existenta oricarei societati umane, indiferent de credinta membrilor ei?

Desi impartaseste, asa cum este si firesc, o serie intreaga de elemente cu cele doua religii nascute din el, iudaismul are, evident, si multe particularitati care il deosebesc de ele.

Asupra acestor diferente ne vom opri in cursul intilnirii noastre, incercind sa raspundem la citeva intrebari menite sa dezvaluie bogatia de idei generoase pentru intreaga umanitate pe care o promoveaza aceasta veche dar atit de actuala religie.

1. Cine este evreu si de ce? Pentru ce a fost “ales” poporul evreu? Ce este o comunitate evreiasca?

2. Care sunt cartile de baza ale iudaismului? Care sunt elementele de baza ale credintei evreiesti?

3. Ce este o sinagoga? Ce este un rabin?

4. Cine are mai multe drepturi in iudaism, barbatul sau femeia? Cite prevederi legislative “moderne” au fost de fapt prevazute demult in biblie?

5. Care este tipicul sarbatorilor evreiesti?

Imagine – Elena Flerova – Pesach, (1943, Russian painter)

preluata de aici: https://iamachild.wordpress.com/2012/01/03/elena-flerova-1943-russian-3/


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!