Meditatia, Rugaciunea, Contemplatia: Tehnici reparatorii
 

”Tehnici reparatorii” este, o spun din start, o denumire un pic stranie pentru un curs. Dar nu ni se va mai parea nimic ciudat  cand vom realiza, pe masura ce vom parcurge prin discutii itinerariul teoretic propus, ca lucrurile despre care vorbim aici sunt atat de familiare incat au cazut in desuetudine sau chiar in uitare.

Pentru a intelege mai bine ce inseamna viata spirituala, e necesar sa recuperam din tezaurul de experiente sufletesti lucrurile care ne vorbesc despre cunoastere. Despre un fel anumit, aparte, de cunoastere, desigur. Cursul are ca pivot intelegerea existentei dintr-o perspectiva exclusiv religioasa. Sau, cu ingaduinta, filosofic-religioasa.

Iata cateva dintre temele ce vor fi discutate:

1. Meditatia – De la simple tehnici de relaxare pana la antrenarea atentiei si a discernamantului, meditatia acopera o plaja foarte larga de fenomene mentale. Poate fi ea definita intr-o maniera acceptabila sau macar circumscrisa prin aproximari? Desigur. Definirea termenilor ne asigura, oricum, o mai buna proprietate a lor. Pentru exemplificare – o scurta analiza structurala a meditatiei  vipassana.

2. Rugaciunea – Spre diferenta de meditatie, rugaciunea presupune in primul rand actul comunicarii. Cui ii adresam rugaciunea si cum? Propunerea mea este o analiza comparativa:

a) rugaciunea in buddhism

b) rugaciunea publica si privata in zoroastrism

c) rugaciunea in iudaismul mistic

3. Contemplatia – In contemplatie, substanta procesului nu este exclusiv credinta, ca in rugaciune. Asta inseamna ca in contemplatie exista grade de asimilare. Care sunt acestea? O analiza contrastiva ne-ar indruma atentia spre scopul actului:

a) contemplatia naturala

b) contemplatia filosofica

c) contemplatia artistica

4. Transa samanica – Evident, cu mai multa incarcatura psihologica, transa samanica este un fenomen spiritual complex. Marturia unei initieri samanice ne va da sansa de a intelege mai bine ce inseamna ”calatoria in lumea spiritelor”.

5. Dimensiunile vietii spirituale – Recapitulare a unui parcurs spiritual complet, urmarind liniile de parcurs ale fenomenologiei vietii interioare.

imagine preluata de aici:

http://www.beliefnet.com/Faiths/Buddhism/Articles/The-Koan-of-Breathing.aspx


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!