LA ACEST EVENIMENT NU MAI SUNT LOCURI.

Zece pasi importanti si siguri spre a intelege un fenomen muzical care in 100 de ani a ajuns un subiect esential, gustat, cantat, discutat si controversat in toata lumea muzicala.

Ramane de vazut ce anume l-a facut atat de puternic, ce influente a transmis, daca e greu sau usor de perceput, daca e elevat sau normal sa asculti jazz, daca trebuie sa fii intelectual rasat pentru a intelege, dar mai ales care sunt oamenii care au contribuit cel mai serios la aceasta poveste, prin spiritul si forta lor de a misca cele nevazute.

Va propun o discutie prieteneasca, ralaxata, despre ceea ce inglobeaza fenomenul jazz-istic, trecand prin toata istoria, incercand sa punctam si sa retinem cele mai importante momente, cei mai importanti artisti si cele mai marcante productii muzicale.

Aceasta intalnire va poate ajuta sa percepeti muzica dupa o intelegere clara a unor termeni generali si a unor detalii legate de evolutie, estetica si stil. Astfel vom afla cum a cantat Louis Armstrong atunci cand a uitat textul, despre saxofonul lui Charlie Parker, despre geniul lui Miles Davis, creativitatea lui Thelonius Monk, filosofia lui Chick Corea despre swing, groove si tot ce a acumulat acest imens filon muzical.

Denumirile bine explicate vor lua locul termenilor academici, iar muzica va deveni ceva mai mult decat un divertisment mic-burghez. Ea este de fapt o energie care ne tine impreuna. Noi trebuie doar sa acceptam asta.

Primul pas ne duce la fanfare, vodevil, negro spirituals si toate ingredientele care au legat acest curent muzical. Vom afla ce anume a provocat toata nebunia de inceput de secol XX la New Orleans, ce instrumente se foloseau, cine a fost Buddy Bolden si ce ne putem imagina din ceea ce inca nu putea fi inregistrat.

Vom asculta multa muzica, avand la dispozitie cei mai importanti reprezentati ai fiecarei generatii, ai fiecarui stil. La final ne va fi mai usor a acceptam buna intentie a unor oameni mai deosebiti de a ne imbogati viata prin modul lor intens si elaborat de exprimare, sa eliminam prejudecatile de orice fel legate de muzica si sa ascultam oricand, cu placere, jazz. Jazz do it!

Berti Barbera

Conferinta va avea loc la Grand Hotel Continental, o foarte eleganta cladire, clasata ca monument istoric, candva centrul high-life-ului bucurestean.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!