Scoala de vara de Jurnalism narativ si scriitura personala (4-8 iulie)

intalnirile se desfasoara zilnic: luni 4, marti 5, miercuri 6, joi 7, vineri 8 iulie

„Life itself is the most wonderful fairytale of all.” —Hans Christian Andersen

Jacqui Banaszynski, deţinătoare a unui premiu Pulitzer pentru jurnalism, spune că “good storytelling can change the world”. Învăţând să descoperim şi să scriem poveşti adevărate primim (şi în acelaşi timp livrăm cititorilor), lecţii importante despre lume.

Poveştile adevărate dezvoltă curiozitatea şi spiritul de observaţie, ne învaţă să ascultăm şi ne ajută să fim atenţi la detalii care ascund întâmplări interesante. Acest atelier îşi doreşte să le ofere cursanţilor ocazia de a se juca cu instrumente de documentare, scriere şi rescriere într-o atmosferă relaxantă. Ideal, la finalul săptămânii, fiecare cursant va avea o listă consistentă cu idei şi teme de explorat şi transformat în poveste.

Fiecare întâlnire va avea la bază exerciţii de scriere, observaţie şi intervievare, care vor duce la realizarea unor texte scurte care vor fi publicate pe blogul atelierului: http://bucatarianarativa.wordpress.com/

Pentru că fiecare povestitor este unic, va fi interesant de observat cum fiecare cursant îşi va alege un alt unghi de abordare, alte personaje, alte scene.

Cursul estre structurat în 5 şedinţe, iar fiecare şedinţă durează 2 ore.

Atelier I – Idee. Detalii. Descrieri. Atmosferă.

Exerciţii de scriere bazate pe observarea unor detalii. Exerciţii de scriere bazate pe reconstruirea din memorie a unor detalii de atmosferă. Experiment personal

Atelier II- Obiecte cu poveşti. Tehnici de reporting

Jocuri pe echipe. Exemple din presă

Atelier III- Oameni cu poveşti. Curiozitate.

Interviuri pe echipe. Scriere. Rescriere

Atelier IV- Organizare. Dezvoltare. Structură. De la notiţe la poveste.

Redactarea unui scurt eseu personal bazat pe experimentul început la atelierul I

Atelier V- Unde găsim idei?

Idei. Planuri. Liste

Imagine preluata de aici: