Introducere in Antropologia corpului – Corpul ca proiect personal

Ce reprezintă corpul uman astăzi? Cum anume ne înţelegem propriul corp? În ce măsură ceea ce numim “imagine personala” ne apartine cu adevărat si in ce masura este ea determinată de societatea în care trăim? Această problemă are rădăcini adânci, la nivel social şi cultural.

Ceea ce vă propun în acest curs este să explorăm împreună cum se construieşte imaginea corpului în context cultural. Pe baza unor exemple etnografice şi istorice, vom vedea în ce fel a apărut corpul în istorie, cum a fost el reprezentat şi în ce fel acesta a fost un mijloc de transmitere a unor valori sociale.

Într-un studiu al PEW Research Center[1] (una dintre organizaţiile americane care măsoară atitudinile societăţii), a fost propusă ideea că noua generaţie a mileniului XXI se caracterizează, pe lângă utilizarea intensă a tehnologiei sau a reţeleor de socializare on-line, prin modificarea corpului prin tatuaje sau piercinguri. Cu alte cuvinte, corpul a suferit o schimbare de sens în timpul a numai două generaţii, imaginea cu care au crescut aceşti tineri fiind radical schimbată de ce se considera a fi un corp acceptat de societate în generaţia părinţilor lor.

Pe parcursul celor trei întâlniri, vom observa corpul în diverse ipostaze:

1. Corpul şi graniţele corpului. Ce este corpul şi care este relaţia dintre identitatea individului şi corpul său? (cum de am ajuns să vorbim despre corp, de la “corpul celuilalt” şi “indivizii divizibili”, la corpul ca proiect personal în cadrul modernităţii).

2. Modificări, îngrădiri şi fragmentări ale corpului (de la corpuri disciplinate, la corpul ca o marfă, de la tatuaje şi operaţii estetice, la tehnologiile bio-ingineriei viitorului).

3. Corpul şi sexualitatea (cum se construieşte identitatea sexuală şi de gen prin intermediul corpului).

imagine – John Collier “Lady Godiva”

[1] In Elle Magazine România, Septembrie 2013, p. 70