Romantismul si miturile sale. Vise, iubiri tragice si aventurieri damnati
 

Ce a fost romantismul? Iată o întrebare care a beneficiat, de-a lungul timpului, de nenumărate răspunsuri. De la definitii academice, ce făceau apel la concepte istorico-culturale, până la explicatii grăbite, ce tineau de o anumită perceptie mitică, totul pare să se fi spus despre epoca romantică. Si totusi, oamenii acelei epoci cu melancoliile, utopiile si eleganta lor căutată au impus un nou ritm cotidianului si societătii. Copii ai revolutiei franceze,  romanticii au creat lumea modernă si  au dat nastere marilor elite si mituri urbane.

Pendulând între revolutii si utopii, femeile si bărbatii primei jumătati a secolului al XIX-lea ne par, deopotrivă, reali si fantastici. De la pânzele însângerate ale lui Delacroix ajungând la figura controversată a lordului Byron, Europa romantică pare un imens mozaic. Vă invit să descoperim împreună, de-a lungul a patru ateliere, nenumăratele fatete ale romantismului. Ghidati de picturi celebre si de scrieri emblematice vom afla mai multe despre literatura,arta, muzica si revolutiile timpurilor moderne.

Atelierul nu se doreste o incursiune exclusiv estetică sau istorică în Europa romantică, ci mai degrabă o călătorie inedită în universul strălucitor si întunecat al oamenilor epocii.

Temele celor patru ateliere sunt:

  1. Precursorii Romantismului. Cum s-a născut un mit? De la revolutia franceză la revolutiile de la 1848. Omul romantic.
  2. Cum arătau si în ce credeau bărbatii si femeile epocii romantice? Melancolici si vizionari. A existat o modă romantică?
  3. Arta si literatura romantică. Revolutia culorilor. De la romanul-foileton la marile romane ale secolului  XIX.
  4. Tenebrele romantismului. Societăti secrete, aventurierii si artistii damnati.  Demonii se interiorizează. Faust si Frankenstein.

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!