Cum ne (re)scriem povestea de viata
 

– Atelier de analiza tranzactionala –

“Cu totii ne nastem printi si printese si societatea ne transforma in broscoi.”

Asa cum spunea Eric Berne, fondatorul scolii de Analiza Tranzactionala (o teorie explicativa a personalitatii si un sistem psihoterapeutic dedicat dezvoltarii si schimbarii personale) cu totii avem in noi un potential pe care nu il folosim la intreaga capacitate, din cauza deciziilor pe care le luam in copilarie ca raspuns la mediul exterior. Cu cat intelegem mai bine ce ne determina modul de a gandi, simti si  actiona, cu atat vom putea descoperi in noi  mai multe resurse neexploatate. Metaforic vorbind, chiar daca putem invata sa traim confortabil in pielea de broscoi, evolutia autentica inseamna sa gasim o cale prin care sa redevenim printi sau printese.

In acest curs, care are o componenta preponderent practica, ne propunem sa va oferim cateva instrumente simple cu care putem analiza de ce si cum se intampla lucrurile in viata noastra. Cu ajutorul lor ne vom putea dezvolta capacitatea de a ne intelege mai bine pe noi insine, de a interactiona cu oamenii din viata noastra si de a construi relatii autentice, bazate pe satisfacerea nevoilor noastre reale.

Pe parcursul celor sase module vom descoperi impreuna:

 – Cum sa cerem si sa oferim recunoastere noua si celor din jur?

Oferirea de recunoastere este o parte importanta a relationarii si cresterii. Este benefic sa cerem recunoastere atunci cand avem nevoie. Acceptarea recunoasterii de la ceilalti duce la cresterea increderii de sine si a sentimentelor pozitive. Respingerea recunoasterii negative este un lucru sanatos, daca este facuta in mod asertiv. Este foarte important sa stim sa ne oferim recunoastere noua insine.

– Cum sa ne folosim starile interioare in comunicare pentru a reduce tensiunea si a avea impact?

Personalitatea fiecaruia dintre noi este formata din trei parti, trei “feluri de a fi”. Fiecare parte sau stare a eului are o componenta pozitiva si una negativa. Comunicam diferit in functie de starea pe care o accesam. Exista reguli care ne pot ajuta sa comunicam eficient cu cei din jur, folosind starea eului potrivita interlocutorului si situatiei.

 – Cum sa reducem cat mai mult situatiile conflictuale din viata noastra?

Pentru ca uneori nu stim cum sa ne implinim nevoile in mod pozitiv, vom cauta sa le implinim intr-un mod negativ intrand in “jocuri psihologice”. Putem identifica propriile tipare si putem deveni constienti de rolul preferat: persecutor, victima sau salvator. Pentru a gestiona benefic energia interioara este esential sa gasim solutii creative pentru a ne cunoaste si a ne satisface nevoile.

– Care este stilul de lucru pe care il folosim cel mai mult?

Fiecare dintre noi are un stil propriu de lucru care influenteaza tot ceea ce facem: felul în care ne organizam munca si timpul, maniera in care interactionam cu ceilalti ori in care lucram in echipa si mai ales modul in care comunicam. Desi stilul nostru de lucru are multe avantaje pe care le utilizam in gestionarea problemelor, acesta include si unele aspecte care nu ne folosesc aşa cum ne-am dori. Intelegand mai clar însusirile fiecarui stil de lucru, vom reusi sa fructificam mai bine elementele lor pozitive

– Cum sa fim constienti de felul in care ne scriem povestea de viata si de modul in care gasirea de noi optiuni ne poate ajuta sa o rescriem?

Aparent in fiecare zi luam decizii cu impact mai mic sau mai mare intr-un mod rational, constient, analizand optiunile pe care le avem.

Ce am face insa diferit daca am realiza ca insasi aparitia acestor optiuni pe harta noastra tine cont de un anumit tipar propriu care lucreaza intr-un mod mai putin vizibil?

Autonomia nu presupune doar o lista de optiuni, ci si alegerea celei mai bune optiuni intr-un mod liber, care sa lase finalul povestii noastre flexibil si deschis

– – –

Vom crea impreuna un mediu placut, dinamic, creativ si experiential, folosind exercitii, chestionare si discutii libere.

Va asteptam cu drag sa va descoperiti potentialul si sa reinvatati sa va traiti viata cu energie pozitiva si bucurie,

 Anca si Traian

Imagine preluata de pe http://girlsdofilm.wordpress.com/tag/audrey-hepburn/

 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!