Girl-with-Typewriter-Lores

LA ACEST ATELIER NU MAI SUNT LOCURI.

“I tell a story to you as a human being and you think of a story of your own. The best stories give birth to other stories” – Jacqui Banaszysnki./

Oricine are cel puţin o poveste de spus. La cursul de jurnalism, organizat in cinci sedinte, veţi învăţa cum să o încadraţi şi să o structuraţi în aşa fel încât să fie interesantă şi pentru ceilalţi. Singura regulă majoră pe care trebuie să o respectăm este ca tot ce vom scrie să fie adevărat. Cursul de jurnalism narativ îşi doreşte să fie o conversaţie despre scris, despre bucuriile şi fricile pe care ni le aduce.

Poveştile adevărate au puterea de a ne vindeca, sau de a-i vindeca pe alţii. Creştem cu poveşti şi evoluăm mulţumită lor pentru că ne identificăm cu personajele şi ne explicăm propriile eşecuri, frici sau bucurii prin intermediul lor.

Pentru a putea scrie cu o voce distinctă, autentică, trebuie să ştim cine suntem şi de ce scriem, iar genul acesta de reflecţie are puterea de a ne face textele să fie mai bune.

Cursul de jurnalism narativ va avea patru componente majore:

• Scris  (exerciţii de scriere creativă, scrisul şi rescrisul poveştii personale);
  • Citit (de la un curs la altul citim eseuri personale şi le dezbatem împreună);
  • Craft/Tehnică (de ce şi cum funcţionează anumite structuri, începuturi, scene, ş.a.m.d.);
  • Conversaţie (despre ce am scris, ce am citit…).

Acest atelier se adresează oricui îşi doreşte să înveţe cum să scrie o poveste personală „vie”, cu scene şi personaje, cu tensiune, cu emoţii arătate, nu enunţate şi, ideal, cu magicul „oare ce-o să se întâmple mai departe?”.

Până la finalul cursului, fiecare participant va fi scris şi rescris o poveste personală. Ideal, veţi dezvolta un simţ care vă va determina să fiţi mult mai atenţi şi mai deschişi la oamenii din jur şi la poveştile lor. Cele mai reusite povesti sunt publicate pe blogul cursantilor: Bucataria narativa

Interviu cu lectorul cursului, Ana Maria Ciobanu: http://societatesicultura.ro/2015/01/interviu-ana-maria-ciobanu/

imagine preluata de aici:

Video: Regia Vlad Trandafir – www.colturidebucuresti.net