Atelierul isi propune aducerea in prim plan a studiului asupra fotografiei pe suport clasic: film, hartie fotografica si a formatelor alternative. Pe parcursul cursului participantii vor fi initiati in universul fotografiei clasice trecand prin tot procesul: fotografiere, developarea filmelor si developarea hartiei in laboratorul amenajat in locatie.

Participantii vor avea ocazia sa foloseasca aparate de fotografiat clasice (de inceput de secol) si vor fi indrumati  si in construirea si folosirea propriilor camere foto de tip pinhole (stenopa)

Acest atelier ofera posibilitatea de a experimenta notiunile fotografice de baza dintr-o CAMERA OBSCURA aplicand apoi aceste principii propriilor creatii – o oportunitate de a fi creativi utilizand un proces fotografic unic.

Atelierul include:

• notiuni de folosire a aparatelor pe film – tehnici de expunere si laborator
  • teme individuale de fotografie portret/peisaj/natura statica
  • tehnici de laborator – developarea negativelor si transferul in pozitiv in camera obscura
  • ateliere de proiectare si construire a camerelor – invatam sa construim propriul aparat de fotografiat functional din materiale neconventionale pentru obtinerea negativelor – film sau hartie foto
  • discutii si analize

Toate materialele de baza necesare sunt asigurate de organizator – inclusiv substantele si echipamentul de laborator – fiecare participant urmand sa primeasca filme si hartie foto.

Nu este necesara experienta in fotografia pe film. Participantii care detin deja un aparat pe film il pot aduce si folosi.

Se realizeaza fotografii  pe suport:  – negativ- film 35mm/alb negru
– pozitiv -hartie fotografica alb negru

Temele atelierelor sint ( fiecare sedinta are 3:30h):

8 august, Luni – CURS 1 – Teoretic
Prezentarea aparatelor si tehnicilor de fotografie pe film, fenomen , utilizare, expunere, fotografii – notiuni generale de tehnica, creativitate, dramaturgie vizuala. Prezentare si utilizarea camerelor de tip pinhole.

9 august, Marti – CURS 2 – Practic
Testarea aparatelor. Tehnici de realizare si folosire a unei camere de tip pinhole – fiecare participant are de construit un aparat foto functional (pe film sau hartie).

10 august, Miecuri – CURS 3 – Practic
Realizarea unor teme cu camerele construite Peisaj/Portret/Natura statica.

11 august, Joi – CURS 4 – Practic
Teme individuale – Peisaj/Portret/Natura statica.

12 august, Vineri – CURS 5 – Practic
Realizarea unor teme cu camerele construite Peisaj/Portret/Natura statica.
Analiza fotografiilor